Igor Radojičić
0

Odluka da Plavšić ne bude puštena na slobodu "rezultat političkog odlučivanja"

FENA
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić smatra da je odluka švedske Vlade, kojom je odbijen zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu haške osuđenice Biljane Plavšić, "vjerovatno rezultat političkog odlučivanja".

Radojičić, koji je odluku nazvao nepravednom, rekao je danas novinarima da bi prema svim drugim parametrima to trebala da bude oslobađajuća odluka, uzimajući u obzir godine starosti Plavšićeve, odsluženu kaznu i činjenicu da je ona postigla nagodbu o priznanju krivice pred Haškim tribunalom.

“Mislim da je ovakva odluka vlade Švedske rezultat nesumnjivo političkog pritiska prije svega onog iz Sarajeva, jer su u poslednjih mjesec dana bila negativna reagovanja na zahtjev za pomilovanjem Plavšićeve i eventualne odluke o njenom oslobađanju“, naveo je predsjednik Skupštine RS-a.

Plavšić, koja izdržava u Švedskoj kazni od 11 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, zatražila je u junu ove godine da bude prijevremeno puštena na slobodu zbog starosti i zdravstvenih razloga.