{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odlazak vojnika u Gruziju može uticati na odnose BiH i Rusije

S
8.5.2009. u 08:54
0
0
Odlazak vojnika u Gruziju može uticati na odnose BiH i Rusije
0
Odlazak vojnika u Gruziju može uticati na odnose BiH i Rusije
Ambasador BiH u Rusiji Željko Janjetović izjavio je da su odnosi BiH i Ruske Federacije dobri, ali da se odlazak vojnika BiH u Gruziju može odraziti na političke i ekonomske odnose BiH s Rusijom.
Janjetović je istakao da je naglašena spremnost Rusije za saradnju s cijelom BiH, a ne samo s RS i da se očekuje posjeta delegacija dvije države na najvišem nivou.

On je rekao da je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev istakao opredijeljenost Rusije za otvoren i obostrano koristan dijalog s BiH, te da smatra neprihvatljivim da se reforme Ustava BiH uslovljavaju provođenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

''Vlada RS napravila je odlične rezultate na polju ekonomske saradnje s Rusijom i ta saradnja se i dalje nastavlja. Ruska strana je zainteresovana za ulaganja u energetski sektor u BiH, ali i ulaganja u dobre projekte iz različitih privrednih oblasti'', rekao je Janjetović za "Nezavisne novine".

Janjetović je istakao da u Rusiji postoji interes za ulaganja u BiH, navodeći da, prema podacima Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH, ukupna ulaganja Rusije u BiH iznose 392 miliona KM do oktobra 2008. godine.

On je rekao da ruska strana podržava put BiH ka EU, kao i potpisani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te da smatra da se stabilnost BiH može održati na principima Mirovnog sporazuma, kompromisom i konsenzusom dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Prema njegovim riječima, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev smatra da nije prihvatljivo da se reforme Ustava BiH uslovljavaju provođenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

"Ruska Federacija je izrazila zadovoljstvo postignutim dogovorom entitetskih premijera i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH o uvođenju takse na gas u visini od pet dolara za 1.000 metara kubnih, koja bi se koristila za otplatu duga za isporučeni gas u periodu od 1992. do 1995. godine", rekao je Janjetović i podsjetio da je ruska strana za ovaj dug imala strpljenja da čeka do danas, kako bi pomogla BiH.

On je istakao da Ambasada BiH u Moskvi radi na usaglašavanju bilateralnih sporazuma između dvije zemlje - sporazumu o vazdušnom transportu između Ruske Federacije i BiH i sporazumu o kulturnoj i naučnoj saradnji - te da je u pripremi potpisivanje sporazuma o zaštiti investicija i zabrani dvostrukog oporezivanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: