{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odlazak deminera u Irak, Liban i na Kipar stvorio "vakuum" u BiH

F
4.4.2008. u 11:35
0
0
Odlazak deminera u Irak, Liban i na Kipar stvorio "vakuum" u BiH
0
Odlazak deminera u Irak, Liban i na Kipar stvorio "vakuum" u BiH
Dan borbe protiv mina, 4. april, i 15 godina uspješnog rada privrednog društva "Amphibia" iz Sarajeva kao prva deminerska kompanija osnovana na području Balkana i jedini regionalni Centar za obuku iz Konjica, obilježava konkretnim protuminskim aktivnostima.
Uz pomoć BH MAC-a, Centra za obuku u Konjicu i vlastitim učešćem te učešćem prijavljenih kandidata, danas je završena obuka nove generacije deminera i trenera pasa u BiH.

- Pored obaveznog sadržaja obuke uz gostujuće predavače polaznicima su prezentirane stečene i iskustvene informacije, znanja i događaji čime je obuka dobila na kvaliteti. Stradanja deminera u prošlim godinama značajna su iskustva, koja su obrađena tokom ove obuke, izjavio je za Fenu direktor deminerskog poduzeća "Amphibia" Rusmir Hanić.

Predavači i instruktori s velikim praktičnim iskustvom za vrijeme od 120 nastavnih sati prenijeli su potrebna znanja i vještine i prekvalifikovali nezaposlene kandidate iz Sarajeva, Bužima, Tuzle, Zavidovića i Konjica.

- Na kursu je bilo i žena kao i veliki broj medicinskih radnika. Jedan od kandidata će nakon 23 godine na birou za zapošljavanje dobiti posao deminera, kaže Hanić.

Na svečanosti u Centru za obuku u Konjicu danas su podijeljene diplome petorici trenera pasa i 12-orici budućih deminera.

Hanić kaže da je odlazak velikog broja deminera iz BiH u Irak, Liban i na Kipar, stvorio "vakuum" u kadrovskim kapacitetima za deminiranje i doveo u pitanje realizaciju budućih donacija u ovoj oblasti.

Mine neće nestati i, već ih se samo ljudskom deminerskom rukom treba pronaći i uništiti, poruka je deminera iz "Amphibie", u povodu Dana borbe protiv mina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: