BiH
20

Odjeli za podršku svjedocima otvoreni u Kantonalnom sudu u Mostaru

FENA
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Odjeli za podršku svjedocima pri Kantonalnom sudu u Mostaru i Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona danas su svečano otvoreni i počeli s radom.

Odjeli su oformljeni u okviru projekta Uspostavljanje sustava podrške žrtvama i svjedocima u Brčko distriktu BiH i HNK koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), a podržava Ambasada Švicarske u BiH. Od početka projekta 2010. godine do danas uspostavljeno je četrnaest integriranih odjela u kantonalnim ili okružnim sudovima i tužilaštvima te uloženo 2,5 miliona eura.

Samo u 2014. godini pred kantonalnim ili okružnim sudovima i tužilaštvima u BiH pružena je podrška za više od 1000 žrtava-svjedoka u više od 250 kaznenih predmeta. Također, 13 posto slučajeva potpore pruženo je maloljetnicima i djeci, a 36 posto podrške pruženo je ženama.

Predsjednica Kantonalnog suda u Mostaru Jasmina Rajković kazala je kako će postojanje ovakvog odjela i na Kantonalnom sudu značajno utjecati kako na efikasnost tako i kvalitet suđenja.

"Ovako zamišljena podrška svjedocima s posebnom pažnjom na mentalno zdravlje ljudi čini naš pravosudni sistem humanijim, što će sigurno imati pozitivan utjecaj i na povjerenje građana i na vladavinu prava", ocijenila je predsjednica suda.

Dodala je da će, iako je ova vrsta pomoći vezana prvenstveno za procesuiranje predmeta ratnih zločina, usluga olakšati i postupanje i u brojnim drugim teškim kaznenim predmetima gdje postoje teško traumatizirane žrtve -svjedoci.

Za ovaj posao stalno uposleni su psiholozi koji pripremaju svjedoke kako u fazi istrage tako i u fazi suđenja, objasnila je predsjednica Rajković.

Glavni tužilac Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona Mladen Jurišić istaknuo je kako je istodobno s ovom podrškom dobijena i idealna tehnička podrška kao što su videolinkovi putem kojih svjedoci mogu svjedočiti iz različitih zemalja.

Podsjetio je da su i Kantonalni sud i Tužilaštvo tehničku podršku - odnosno videolinkove već koristili, navodeći primjer svjedočenja jednog svjedoka iz BiH na suđenju za ubistvo Đurekovića u Okružnom sudu Bavarske u Minhenu.

"Provođenjem ovog projekta očekuje se porast učinkovitosti pravosuđa u BiH i unapređenje odnosa prema svjedocima i žrtvama kao i same njihove pozicije za vrijeme istrage i sudskog procesa u kaznenim predmetima, a posebno u slučajevima ratnih zločina", kazala je zamjenica šefa misije u Ambasadi Švicarske u BiH Claudia Buess.