Aerodrom Sarajevo
0

FOTO / Odjel za izgubljeni prtljag: Putnici gube i proteze, stolice i vreće paprika

Piše: Adisa Pobrić
Šalter službe za izgubljeni i nađeni prtljag
Šalter službe za izgubljeni i nađeni prtljag
Ukoliko ste ikada nešto izgubili dok ste čekali na aerodromu ili letjeli avionom, onda ste sigurno shvatili kolika je važnost postojanja odjela za izgubljeni i nađeni prtljag. S čime se sve susreću u svom poslu razgovarali smo s uposlenicima ovog odjela na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Traganje za izgubljenim prtljagom vrši dobro obučeno i stručno osoblje uz pomoć visoko sofisticiranog sistema traganja – world tracer. Tu radi šest osoba, uposlenika u Službi prihvata i otpreme putnika, koji su obučeni za rad u Odjelu izgubljeni i nađeni prtljag. Osim prtljaga izgubljenog u avionima, oni se brinu i o svim ostalim stvarima zaboravljenim u krugu aerodromskog kompleksa, pa i u restoranima, toaletima, čekaonicama i na drugim mjestima. Rade u dvije smjene, a radni dan im počinje u 5 ujutro i završava u 22 sata.

Belma Čeliković na Aerodromu Sarajevo zaposlena je od 1999. godine. Za svoj posao kaže da je veoma osjetljiv i zahtjevan, ali da ga obavlja sa ponosom.

"Kolege i ja se svakodnevno susrećemo sa različitim situacijama koje je potrebno riješiti, međutim, ako volite svoj posao, sve poteškoće su zanemarive u odnosu na osjećaj zadovoljstva koji imate prema onome što radite. Ponosna sam na svoj i rad kolega koji se svakodnevno trude da pronađu izgubljene stvari jer nam je zadovoljstvo korisnika uvijek na prvom mjestu", kaže Čeliković.

Knjige, ključevi, odjevni predmeti, sunčane naočale i kišobrani su stvari koje putnici najčešće ostavljaju za sobom, a iz Odjela izgubljeno i nađeno ističu da 95 posto tih stvari bude pronađeno. Predmeti se dijele u kategorije, tako da u kategoriju A spadaju oni vrijedni, poput novca, nakita, dokumenata, satova, parfema, proizvoda iz bescarinskih prodavnica (duty free shopova), u kategoriju B spadaju knjige, u kategoriju C naočale i futrole, u kategoriju D odjevni predmeti, a ostalo u kategoriju E.

Pronađeni prtljag pet dana se čuva u skladištu Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a ukoliko ga vlasnik u tom periodu ne preuzme, dostavlja se u Centralnu službu traganja. Stvari zaboravljene u pristanišnoj zgradi ili pak u avionu čuvaju se šest mjeseci u skladištu Aerodroma, a ako ne budu preuzete daruju se u humanitarne svrhe ili se uništavaju.

Iz Odjela izgubljeno i nađeno ističu da im se dosad nikad nije desilo da je vlasnik odbio preuzeti svoj prtljag ili izgubljeni predmet. Pronalazili su i neke veoma vrijedne predmete, nakit, razne elektronske uređaje, novčanike, a dodaju i kako se dešavalo da pronađu stvari kojima se nikad nisu nadali. Tako je jedan od putnika u avionu zaboravio protezu za zube, pronađena je i jedna stolica, kao i vreća paprika.