Srđan Dizdarević
0

"Odijelo ne čini državnika"

SRNA
Predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH Srđan Dizdarević smatra da je posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadića Banja Luci bila u funkciji smirivanja strasti i smanjenja moguće reakcije političkog vrha Republike Srpske nakon odluke visokog predstavnika o suspendovanju odluka Narodne skupštine.

Očekivanja bošnjačke strane da će međunarodna zajednica riješiti probleme u BiH on je nazvao čistom utopijom i nadom bez pokrića.

"Toga sigurno neće biti i ja vjerujem da je ova intervencija gospodina Inzka jedna od posljednjih radikalnih mjera u BiH. Tu smo mi da rješavamo probleme i ako ne bude te naše sposobnosti, teško je očekivati da će nam međunarodna zajednica stalno davati neki pojas za spasavanje", rekao je Dizdarević. 

Prema njegovim riječima, oštra reagovanja bošnjačkog političkog vrha na posjetu Tadića Banjaluci  imaju za cilj zaoštravanje političkih odnosa sa Beogradom i međunacionalnih odnosa u BiH.

"Posljednja dva  reagovanja gospodina Tihića navode me na zaključak da i njemu treba da zaoštri odnose i sa Srbima u BiH i sa Beogradom. Insistiranje na nekim mjerama prema RS i premijeru Dodiku i njegova ocjena posjete predsjednika Tadića Banjaluci jednostavno se ne uklapaju u ono što je Tihić činio posljednjih mjeseci u pregovorima sa Dodikom i Čovićem, što je bio jedini put za izlazak iz bosanskohercegovačkog čvora", izjavio je Dizdarević za "Oslobođenje".

On smatra da su "prudski pregovori" bili početak stvaranja nečega što je poslije trebalo da bude usvajano u parlamentima. 

Reagovanje člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na posjetu Tadića Dizdarević je ocijenio kao njegovo uobičajeno "čaršijsko reagovanje". 
Komšić, smatra on, još nije shvatio da kravata i odijelo nisu jedina znamenja koja nosi državnik. 

"Državnik mora da ima državničku odgovornost i u javnom iskazu i u odnosu prema javnosti. Ova vrsta reagovanja zato je kafanska i čaršijska, a nikako državnička", rekao je Dizdarević.