Iznos veći od 15.000 KM
2

Odgovornima u Putevima Brčko po mjesec zatvora: Direktoru povećali dodatke na plaću

A. K.
Direkcija Puteva Brčko (Foto: Zvanična web stranica javnog preduzeća)
Direkcija Puteva Brčko (Foto: Zvanična web stranica javnog preduzeća)
Predsjednik i članovi Upravnog odbora Javnog preduzeća Putevi Brčko osuđeni su na po mjesec dana zatvora jer su direktoru tog preduzeća nezakonito povećali dodatke na plaću u iznosu koji je veći od 15 hiljada KM.

Naime, Tužilaštvo Brčko distrikta dokazalo je krivicu predsjednika i članova upravnog odbora Puteva Brčko za nesavjestan rad u službi u vezi s povećanjem ličnih primanja direktoru tog preduzeća.

"Pred Osnovnim sudom u Brčkom Almir Kukuljević, Marinko Viljušić i Slaviša Čortuma osuđeni su za krivično djelo nesavjesnog rada u službi. Oni su suprotno propisima usvojili odluku na osnovu koje je direktoru preduzeća M.M. omogućena isplata stimulativnog dijela plaće za 2017.godinu u iznosu većem od 15.000 KM", naveli su iz brčanskog tužilaštva.

To tužilaštvo procesuiralo je Kukuljevića, Viljušića i Čortumu jer su u decembru 2016. godine, postupajući kao odgovorne osobe u distriktu suprotno propisima usvojili prijedlog direktora za utvrđivanje stimulativnog dodatka na plaću.

"Nesavjesno postupivši u obavljanju dužnosti, oni su jednoglasno donijeli odluku na osnovu koje je direktoru preduzeća M.M., po tom osnovu u 2017. godini isplaćeno 15.547,22 KM, kao i 9.848,22 KM za doprinose iz tog dodatka, za koje je iznose oštećeno to javno preduzeće", navode iz tužilaštva.

Kukuljević, kao predsjednik, a Viljušić i Čurtuma, kao članovi Upravnog odbora optuženi su za krivično djelo Nesavjestan rad u službi za koje su potom pravosnažno osuđeni na po trideset dana zatvora.

S obzirom na to da su priznali izvršenje krivičnog djela te da je šteta preduzeću u potpunosti namirena, sud je utvrdio da postoje uslovi za izricanje kazni zatvora ispod zakonskog minimuma.