Tvrdnje tužilaštva
7

Odgovorni u Putevima Brčko direktoru nezakonito povećali dodatke na plaću od 15.000 KM

A. K.
Javno preduzeće oštećeno je za više od 25.000 KM
Javno preduzeće oštećeno je za više od 25.000 KM
Nadležni sud u Brčkom potvrdio je optužnicu protiv predsjednika i članova upravnog odbora Javnog preduzeća Putevi Brčko, koji su osumnjičeni da su direktoru nezakonito povećali dodatke na plaću u iznosu koji je veći od 15.000 KM.

Naime, Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv predsjednika i članova Upravnog odbora Puteva Brčko za nesavjestan rad u službi u vezi s povećanjem ličnih primanja direktoru tog preduzeća.

"Almir Kukuljević, Marinko Viljušić i Slaviša Čurtuma optuženi su da su suprotno propisima usvojili odluku na osnovu koje je direktoru preduzeća M. M. omogućena isplata stimulativnog dijela plaće za 2017. godinu u iznosu većem od 15.000 KM", naveli su iz brčanskog tužilaštva.

Tužilaštvo Brčko distrikta stavilo je na teret Kukuljeviću, Viljušiću i Čurtumi da su u decembru 2016. godine, postupajući kao odgovorne osobe u distriktu, usvojivši suprotno propisima prijedlog direktora za utvrđivanje stimulativnog dodatka na plaću nesavjesno postupili u obavljanju dužnosti.

"Terete se da su jednoglasno donijeli odluku na osnovu koje je direktoru preduzeća M. M. po tom osnovu u 2017. godini isplaćeno 15.547,22 KM, kao i 9.848,22 KM za doprinose iz tog dodatka, čime je za te iznose oštećeno ovo javno preduzeće", kaže se u saopćenju.

Iz Tužilaštva Brčko distrikta navode i to da su Kukuljević kao predsjednik, a Viljušić i Čurtuma kao članovi upravnog odbora optuženi da su povredom zakona očigledno nesavjesno postupili u obavljanju dužnosti i time počinili krivično djelo nesavjesnog rada u službi.

Optužnica za krivično djelo sa zaprijećenom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina dostavljena je Osnovnom sudu distrikta, gdje je u cijelosti i potvrđena.