BiH
0

Odgovor SDP-a BiH reisu-l-ulemi Mustafi ef. Ceriću

FENA
Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) se zalaže i uvijek se zalagala za slobodu vjere i slobodu od vjere za sve građane BiH, navodi se u reagiranju ove stranke u povodu nedavne izjave reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe ef. Cerića u vezi s pitanjem uvođenja vjeronauke u predškolske ustanove.

SDPBiH se, kako se u saopćenju upućenom iz ove stranke navodi, protivi načinu na koji reis Cerić interpretira zakon, pozivajući ga na konstruktivan dijalog.

"Naime, reis Cerić neargumentovano tvrdi da SDP 'satanizira' pravo na vjeronauku zato što se zalaže za izjednačavanje prava sve djece na svakom pedlju teritorije BiH", navodi se u saopćenju.

Iz SDP-a BiH podsjećaju da Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH propisuje pravo na vjersku pouku, ali također u istom zakonu stoji da ona trebaju biti regulirana posebnim propisima koji očigledno ne postoje.

Iz ove stranke istovremeno poručuju kako nisu protiv dobrovoljne vjeronauke u obrazovanim ustanovama koje finansira država, ali da su za to da se ta oblast cjelovito zakonski uredi na nivou BiH kako bi se svoj djeci pružila jednaka mogućnost da imaju vjersku pouku o trošku države.

Kako se u saopćenju navodi, novi propisi koje Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica predviđa treba da imaju za cilj izjednačavanje svih učenika bez obzira na vjersku pripadnost, s posebnim akcentom na prava učenika iz brojčano manjinskih zajednica u svim dijelovima BiH. Nivo sloboda u nekoj državi mjeri se nivom prava i sloboda koje imaju oni koji su u manjini.

Stoga, u SDP-u BiH smatraju kako se vjerska pouka treba održavati u danima kada nema nastave ili poslije nastave, od osoba koje su kvalifikovane da obavljaju taj posao i koje treba da budu plaćene od države.

Za SDPBiH nije sporno ni to da se u slučajevima kada školski prostor nije adekvatan vjerska pouka može organizovati i u vjerskim objektima.

Iz SDP-a BiH pozivaju reisa Cerića da "da svoja stranačka opredjeljenja ostavi postrani, te da se u ovu debatu uključi konstruktivno i shvati da su naši stavovi uslovljeni našim dubokim uvjerenjem da nijedna mjera ni politika neće biti prihvatljiva ukoliko ugrožava bilo koji bh. narod na bilo kojem pedlju naše države".