BiH
234

Odgovor novinarke švedskim profesorima: Zločini i genocid u BiH su se desili, a odgovorni su u Hagu

Klix.ba
Tomašica
Tomašica
Švedska novinarka Annika Hamrud koja je prije tri sedmice pisala o masovnoj grobnici Tomašica i užasnim zločinima koje su Srbi počinili nad Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru, odgovorila je danas profesorima koji su, osvrćući se na njene članke, negirali genocid u BiH.

Novinarka navodi kako je profesor historije Lennart Palm pribjegao kulturi poricanja i teorija zavjera te svoje navode  iznosi kao da su istina.

"Poricatelji genocida i revizionisti historije, birajte riječi. Pomislite samo na negatora holokausta, francuskog historičara Roberta Faurrissona, čiji je dolazak u Švedsku u ranim 1990-im doveo do demonstracija. Riječ je o osobi koja negira da su se desili najgori zločini protiv čovječnosti, nacistički holokaust. Nacistički zločini su bili najgori, ali svakako ne i zadnji genocid u historiji", piše novinarka.

Dodaje kako je švedski dnevni list Goteborgs-Posten 29. januara dao prostor poricateljima genocida i masakara koji su se desili na evropskom tlu prije više od 20 godina.

Cinizam profesora Lennarta Palma

"Profesor historije Lennart Palm je negirao te masakre, a to je upotpunjeno drugim člankom u kome profesor Kjell Magnusson 'objašnjava' da nije bilo genocida u Srebrenici, iako je UN definisao sistematsko ubijanje 8.000 Bošnjaka kao dio planiranog istrebljenja jedne etničke grupe", napisala je u svome odgovoru novinarka Hamrud.

Ona nadalje ističe kako je u Prijedoru, na sjeverozapadu BiH, ubijen veliki broj civila Bošnjaka u ljeto 1992. te da su mnogi civili Bošnjaci završili u logorima gdje su mučeni.

"Mnogi od tih civila završili su u masovnoj grobnici u selu Tomašici, koja je otkrivena prošle jeseni, a koju sam i sama posjetila zajedno sa kolegicom fotografkinjom Caroline Tibell. Vidjeli smo žrtve i osjetili njihov miris. Njihova tijela su dobro očuvana, a moguće ih je identificirati po crtama lica i odjeći. Ali, zbog Lennarta Palma ćemo sačekati DNK analize kako bismo 100 posto bili sigurni ko su ti ubijeni ljudi", sarkastično je kazala Annika.

Najvećim cinizmom smatra Palmov navod kako ona "pretpostavlja da su žrtve Bošnjaci, a počinioci Srbi".

Rat na prostoru bivše Jugoslavije je dobro dokumentovan

"Kao da uopće može biti sumnje u vezi sa tim šta se dogodilo u Prijedoru i kao da Palmovo mišljenje može stati u ravan sa nepobitnim dokazima, dokumentima i DNK analizama", piše švedska novinarka i dodaje:

"Poručujem profesoru Palmu da ja cijenim svoje izvore kao što i priliči profesionalnom novinaru, a to bi trebao biti slučaj i kada se radi o profesorima historije koji ne bi trebali biti pristalice konspirativnih teorija. Nijedan rat nije tako dobro dokumentovan kao što je to rat na prostoru bivše Jugoslavije. Haški tribunal radi 20 godina i tokom tog perioda pažljivo su razmotrili sve činjenice i izjave. Lokalci odgovorni za zločine u Prijedoru su već dugo iza rešetaka, a dvojici lidera koji su direktno odgovorni za masovna ubistva Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću trenutno se sudi za genocid, mučenja, premlaćivanja i silovanja u ogromnoj mjeri".

Novinarka također navodi da je prije odlaska u Tomašicu pratila suđenja u Hagu, te napominje da su sve činjenice sa tih suđenja dostupne na internetu.

"Ali, Lennart Palm se ne zadovoljava tim, te dovodi u pitanje pravno, demokratsko i naučno društvo. On također dovodi u pitanje logoraša Fikreta Alića, čovjeka koji je otvorio oči vanjskom svijetu o onome što se dešavalo u Bosni 1992. godine. Fikret Alić je upravo bio stigao u logor Trnopolje iz logora smrti Keraterm, a njegova fotografija na kojoj stoji ekstremno mršav iza ograde i danas nas podsjeća na njemačke koncentracijske logore. Podsjećam da je u Goteborg došao veliki broj izbjeglica iz Prijedora i oni sada čekaju odgovore o tome šta se desilo sa njihovim najmilijima, nakon što je otkrivena masovna grobnica u Tomašici", navodi novinarka Hamrud.

Negatori genocida i zločina kažnjeni prije više od 10 godina

Ističe kako je Lennart Palm dio konteksta kulture poricanja i teorija zavjera, te podsjeća kako je slična situacija bila i 2003. kada su švedske novine Ordfront također iznosile navode o tome kako se manipuliše Alićevom fotografijom, da se genocid u BiH nije desio te da je sve dio velike lažne kampanje. Prema tim novinama, nije bilo dokaza organiziranog etničkog čišćenja, mučenja..., a sve je izazvalo ogromnu pažnju švedske i međunarodne javnosti koja se pitala kako je švedski list mogao objaviti takve laži.

Ispostavilo da im je izvor bio članak objavljen 1997. u britanskom časopisu "Living Marxism" u kojem se govorilo o "fotografiji koja je prevarila svijet". Na kraju je članak u Ordfrontu doveo do tužbe, a autor je bio prisiljen platiti naknadu štete zbog klevete.

"Sada, u 2014. još jednom se pojavljuju napisi o tome da se masovna ubistva i zločini nikada nisu desili. I to u velikom članku Goteborgs-Postena", zaključila je slobodna novinarka Annika Hamrud.