{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odgovor nevladinih organizacija Vladi Kantona Sarajevo

S
15.2.2008. u 14:04
0
0
Odgovor nevladinih organizacija Vladi Kantona Sarajevo
0
Odgovor nevladinih organizacija Vladi Kantona Sarajevo
Na jutrošnje saopštenje za javnost Vlade Kantona Sarajevo oštro su reagovale i nevladine organizacije. Saopštenje za javnost ispred kojeg stoji dvadesetak nevladinih organizacija prenosimo u cijelosti.
"Vladi Kantona Sarajevo!

Oštro osuđujemo Saopštenje Vlade Kantona Sarajevo koje je kao plaćeni oglas objavljeno u sredstvima javnog informisanja.

Ono predstavlja grubu manipulaciju činjenicama i odraz je arogancije vlasti i jaza koji postoji izmedu nje i građana. Činjenica da Vlada Kantona izjednačava masovni protest građana sa nekolicinom izgrednika uperena je na diskreditaciju građanskog protesta prema nesposobnosti vlasti i njenom upornom oglušivanju o opravdane zahtjeve građana i njihovih organizacija.

Na taj način se ponižavaju građani i građanke i legitimna građanska inicijativa, koja je prvenstveno imala za cilj da na miran način ukaže na probleme i nezadovoljstvo naspram rada Vlade.

Umjesto da to bude povod otvaranju dijaloga, vlast se počinje koristiti neprihvatljivim metodama, proglašavajući proteste anticivilizacijskim i anarhističkim pozivom na nasilje, prizivajući nedokazanu političku pozadinu, nagovještavajući djelovanje vanjskih neprijatelja, i optužujući nevladine organizacije da manipulišu srednjoškolcima u vlastite svrhe.

Saopštenje, finansirano od strane poreznih obaveznika, iznosi optužbe bez utemeljenja i činjenica i javno najavljuje hapšenja i ispitivanja, koja se indirektno odnose na dva nevladina pokreta.

Dodatno u saopštenju, Vlada proglašava svoj rad, a naročito borbu protiv kriminala vrlo uspješnom. To je uostalom i zaključak vanredne sjednice Vlade koja je navodno imala za cilj da analizira alarmantnu sigurnosnu situaciju u Kantonu.

Ovo je politika strahovlade, koja za cilj ima da obeshrabri građane i građanske inicijative. Vlast koja svoje građane i građanake naziva ruljom, nasilnicima i anarhistima očito ne shvata svoju ulogu u demokratskom i civilizovanom društvu. Vrijeme je da se to promjeni. Za takvu Vladu u demokratskom društvu nema mjesta!

Zato podržavamo nastavak mirnih i nenasilnih okupljanja građana, koji ne smiju da se obeshrabre u trenutku kad su konačno progovorili na legitiman način.

ACIPS
ALDI
Altruist Svjetlo
Centri civilnih inicijativa
Centar za kulturu dijaloga
Centar za životnu sredinu Banja Luka
Centar «Žena i društvo»
Centar za policy studije CEPOS
Centar za ekologiju i energiju Tuzla (CEETZ)
Crveni križ Tuzlanskog kantona
Fondacija CURE
Fondacija MOZAIK
Fond otvoreno društvo BiH
Helsinški komitet za ljudska prava BiH
Inicijativa i civilna akcija ICVA BiH
IBHI- Nezavisni biro za humanitarna pitanja
NVO Budi moj prijatelj
Mercy Corps Tuzla
Omladinska informativna agencija (OIA)
PEN Centar BiH
ToPeeR Doboj
Transparency International BiH
Udruženje Q
UHD Prijateljice", navodi se u saopštenju nevladinih organizacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: