Suđenje za genocid
0

Odgođeno suđenje zbog bolesti Palemiša

FENA
Zbog teškog zdravstvenog stanja prvooptuženog Momira Pelemiša odgođeno je ročište na suđenju za genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici, javio je Birn-Justice Report.

Sudsko vijeće je kazalo da se u pismu koje su dobili od Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Istočno Sarajevo, gdje se Pelemiš nalazi u pritvoru, navodi kako je prvooptuženi 6. novembra ove godine operisao slijepo crijevo “nakon teških bolova i tenzije u stomaku”.

Pelemiš, koji se u pritvoru nalazi od novembra prošle godine, trenutno je smješten u Klinički centar Univerziteta Sarajevo (KCUS), “pod stražom KPZ-a”.

Ovog nekadašnjeg zamjenika komandanta i načelnika štaba Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Tužilaštvo BiH tereti skupa sa Slavkom Perićem, bivšim pomoćnikom komandanta za bezbjednost iste brigade, za ubistva preko 1.200 Bošnjaka na Vojnoj ekonomiji u Branjevu.

Prema navodima optužnice, Pelemiš i Perić su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem da uhvate, zatvore, prisilno premjeste, te po kratkom postupku pogube vojno sposobne muškarce Bošnjake i dječake iz Srebrenice i zakopaju njihova tijela, te “tako istrijebe skupinu bošnjačkog naroda”.

Civili Bošnjaci, smatra Tužilaštvo, bili su zatočeni u Domu kulture Pilica i Osnovnoj školi “Kula” u Pilici, nakon čega su prebačeni na Vojnu ekonomiju u Branjevu, gdje su “strijeljani po prijekom postupku”.

Tužilac Kwai Hong Ip je na ovom ročištu izrazio žaljenje zbog “teške bolesti Momira Pelemiša”, te zatražio od odbranâ da se izjasne o eventualnom nastavku suđenja u odsustvu prvooptuženog.

Odbrane obojice optuženih su se usprotivile ovom prijedlogu, istaknuvši da “zakon nalaže da se ročište ne može održati u odsustvu optuženog ukoliko je taj izostanak opravdan”.

“Protivimo se izvođenju bilo kakvih dokaza dok se Pelemiš ne oporavi. Možda govorim iz revolta, ali Tužilaštvo nije nijednom riječju pitalo kako je taj čovjek, već samo govore o tome da proces ne trpi. To je protivno interesima pravde”, kazao je Miloš Perić, branilac prvooptuženog.

Perić je dodao kako je od ljekara u KCUS-u Koševo saznao da će Pelemišev oporavak trajati “oko 25 dana, s tim da će prvih desetak dana boraviti u bolnici”.

Sudsko vijeće je navelo kako će od KCUS-a i KPZ-a Istočno Sarajevo zatražiti detaljan izvještaj o Pelemiševom zdravstvenom stanju, te naredno ročište zakazalo za 19. novembra 2009. godine ukoliko se optuženi do tada oporavi.