BiH
0

Odgođeno suđenje za zločine u Kalinoviku

FENA
Nastavak suđenja optuženim za zločine u Kalinoviku odgođen je jer Neđo Zeljaja i Đorđislav Aškraba nisu bili u mogućnosti da prisustvuju ročištu zbog ponovnog vraćanja u pritvor i "iscrpljenosti".

"Vijeće je razmotrilo zahtjev i prihvatilo argumentacije Zeljaje i Aškrabe o njihovoj nespremnosti da prisustvuju suđenju, jer ih je ponovno hapšenje iscrpilo i utjecalo na njihovo zdravstveno stanje", istakao je Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Zeljaja i Aškraba su u junu pušteni na slobodu uz mjere zabrane, nakon čega je Tužilaštvo uložilo žalbu Apelacionom vijeću Suda BiH. Krajem augusta Apelaciono vijeće je donijelo odluku da se obojica ponovno vrate u pritvor.

Javnost nije upoznata o razlozima ove odluke. Dvojica optuženih su zajedno s Ratkom Bundalom po nalogu Tužilaštva BiH uhapšeni u augustu 2007.

Bundalo je od početka hapšenja bio u pritvoru. Sva trojica se terete da su tokom 1992. i 1993. učestvovali u zločinima počinjenim na području Kalinovika. Tužilaštvo smatra da je Bundalo u to vrijeme bio komandant Taktičke grupe Kalinovik, Zeljaja komandir Stanice javne bezbjednosti Kalinovik, a Aškraba nadzornik logora “Barutni magacin”.

Zeljaja je obraćajući se Sudskom vijeću kazao da je ponovno uhapšen 28. augusta, u svom stanu te da je prebačen u Kazneno-popravni zavod Doboj.

Sudskom vijeću se obratio i Aškraba koji je kazao da nije sposoban da prati suđenje jer je "iscrpljen", te da ima "problema s bubrezima". Tužilaštvo se nije protivilo odgađanju ročišta "ukoliko su razlozi opravdani", prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. septembar.