BiH
23

Odgođeno suđenje za ubistvo Mirze Raščića, svjedoci odbrane se nisu pojavili

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Suđenje koje je jutros trebalo biti održano u Kantonalnom sudu u Sarajevu protiv Izudina Tahirovića koji je optužen za ubistvo navijača FK Željezničar Mirze Raščića odgođeno je zbog nepojavljivanja svjedoka odbrane, potvrđeno nam je u Sudu.

Na ročištu su trebali svjedočiti Dženan Zahirović, Armin Bajraktarević i Arben Gaši koji su navodno svjedoci sukoba koji se dogodio prije ubistva. Sutkinja Indira Jahić naredila je ponovno slanje poziva, a u slučaju da se ponovo ne pojave privest će ih sudska policija.

"Glavni pretres odgođen je jer nisu pristupili svjedoci odbrane. Naredno ročište zakazano je za 7. juli u 10 sati", kazala nam je Amra Kovač, glasnogovornica Kantonalnog suda u Sarajevu.

"Optuženog Izudina Tahirovića (1989.) se tereti da je 16. aprila 2015. godine oko 19:10 sati na stadionu Grbavica, općina Novo Sarajevo, suprotno odredbi člana 8. ZONDINOM-a bez odobrenja nadležnog organa posjedovao pištolj. U namjeri da Mirzu Raščića liši života zbog ranije neriješenih odnosa, ušao u prostorije Udruženja navijača FK Željezničar znajući, zbog sukoba koji se neposredno prije dogodio, da se Raščić nalazi u prostorijama udruženja, a koji je i bio zadužen da prikuplja novac radi organiziranog odlaska navijača FK Željezničar na gostujuću utakmicu kluba, i iz neposredne blizine ispalio četiri hica iz vatrenog oružja prema Raščiću, od kojih ga je jedno zrno pogodilo, usljed čega je zadobio teške povrede opasne po život i koji je istog dana u 19:35 sati preminuo u prostorijama KUM-a KCU Sarajevo", navodi se u optužnici.

Navijači Plavih bili su u šoku i nevjerici jer su Mirzu isticali kao primjer vatrenog navijača koji nikada nije pravio probleme i vjerno je bodrio svoj klub na svim utakmicama u Sarajevu i van njega. Svaku utakmicu mu odaju počast, a obilježili su i godinu dana od njegovog ubistva.