BiH
0

Odgođeno suđenje Oliveru Krsmanoviću za zločin u Višegradu

FENA
Haški tribunal
Haški tribunal
Suđenje Oliveru Krsmanoviću za zločine počinjene u Višegradu odgođeno je jer Haški tribunal već dva mjeseca nije odgovorio na zahtjev u vezi sa zaštićenim svjedocima.

Sudsko vijeće je na zahtjev odbrane početkom oktobra uputilo dopis Tribunalu da bi mogli kontaktirati desetak svjedoka koji su u sudu u Haagu svjedočili pod mjerama zaštite.

"Očekujemo odgovor Haškog tribunala u vezi s mjerama zaštićenih svjedoka. I pored svih urgencija, još nismo ništa dobili", kazao je Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

On je naglasio da ovaj postupak traje već jako dugo i da je optuženi dugo u pritvoru. Branilac optuženog Slaviše Prodanovića smatra da je sada teško očekivati odgovor iz Tribunala, pošto su počeli odmori zbog praznika.

Odbrana želi pozvati ove svjedoke na tačke optužnice koje Krsmanovića terete za zločin počinjen na Bikavcu, gdje je živo zapaljeno više od 70 ljudi, odvođenje muškaraca iz fabrike ''Varda'' te nečovječno postupanje prema zatočenicima u kasarni "Uzamnica".

Optužnica Krsmanovića tereti da je, kao pripadnik Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u ubistvima, silovanjima, mučenjima i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad bošnjačkim civilima.

Nastavak suđenja, koje je počelo u januaru 2012. godine, zakazan je za 24. decembar, javio je BIRN - Justice Report.