{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odgođeno suđenje članici tima odbrane Milana Lukića

F
20.1.2012. u 17:52
0
1
Odgođeno suđenje članici tima odbrane Milana Lukića
0
Odgođeno suđenje članici tima odbrane Milana Lukića
Tribunal u Hagu
Suđenje Jeleni Rašić, članici tima odbrane Milana Lukića, koja se tereti za nepoštovanje Međunarodnog suda, koje je trebalo početi u ponedjeljak, 23. januara, odgođeno je na neodređeno vrijeme, saopćeno je u petak iz ICTY-a.
Rašić se tereti zbog toga što je svjesno i hotimično ometala provođenje pravde tako što je u oktobru 2008. godine od Zuhdije Tabakovića iz Višegrada pribavila lažnu izjavu u zamjenu za 1.000 eura u gotovini.

Prema optužnici, navodi se da je Rašić stupila u kontakt s Tabakovićem i zatražila od njega da potpiše unaprijed pripremljenu izjavu iako nije bio očevidac događaja opisanih u izjavi i nije imao nikakvih saznanja o njima. Navodi se da je Tabakoviću, kada je potpisao izjavu i potpis ovjerio u zgradi Općine Novi Grad u Sarajevu, Rašić dala kovertu u kojoj je bilo 1.000 eura i obavijestila ga da će dobiti još novca nakon što svjedoči. Ta izjava je nakon toga dostavljena Vijeću kao dokazni materijal u novembru 2008., a dostavljena je tužilaštvu u cijelosti u januaru 2009. godine.

Navodi se da je tokom istog sastanka Rašićeva Tabakoviću pokazala dvije dodatne prethodno pripremljene izjave i zatražila od njega da pronađe još dva čovjeka koji će potpisati lažne izjave i svjedočiti za 1.000 eura. U optužnici se navodi da je Tabaković pronašao dva čovjeka spremna da potpišu lažne izjave i svjedoče u skladu s njima i da se Rašić 23. oktobra 2008. sastala s njima dvojicom i otpratila ih do zgrade Općine Novi Grad, gdje je izjave završila. Nakon što su njihovi potpisi ovjereni, navodi se da im je jedan saradnik Rašićeve uručio koverte u kojima je bio novac.

Zuhdija Tabaković je 15. marta 2010. godine proglašen krivim za nepoštovanje Međunarodnog suda i izrečena mu je kazna od tri mjeseca zatvora.

Optužnica protiv Jelene Rašić podnijeta je na povjerljivoj osnovi 9. jula 2010., a objelodanjena je 22. septembra 2010. godine.

Jelena Rašić je prebačena u sjedište Međunarodnog suda 20. septembra 2010., a tokom svog prvog stupanja pred sud 22. septembra 2010. izjasnila se da nije kriva ni po jednoj od pet tačaka za nepoštovanje suda. Rašićevoj je 12. novembra 2010. odobreno privremeno puštanje na slobodu do početka suđenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: