BiH
0

Odgođeno ročište za izjašnjenje o krivnji Nebojše Vasilića

Sarajevo-x.com
Optuženi Nebojša Vasilić se iz opravdanih razloga nije pojavio na današnjem ročištu za izjašnjenje o krivnji pred sudijom za prethodno saslušanje Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH, te je zbog toga ročište odgođeno za 29. januar 2008. godine. Optužnica tereti Nebojšu Vasilića za krivično djelo porezne utaje.

Optužnica, između ostalog, navodi da je Nebojša Vasilić kao vlasnik i direktor trgovinskog preduzeća „Boks“ d.o.o. iz Doboja, u periodu od maja 2003. do kraja juna 2005. godine nabavljao robu od raznih dobavljača po veleprodajnim cijenama.

Prema navodima optužnice, Vasilić je obračunavao razliku u cijeni, maržu i porez na promet, formirajući tako maloprodajne cijene robe, te je robu i prodao po maloprodajnim cijenama.

U optužnici se dalje navodi da je optuženi Vasilić, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet, sačinjavao lažnu dokumentaciju o navodnom povlačenju robe iz maloprodajnih objekata u veleprodaju, a zatim iz veleprodajnog objekta u diskont, navodi se u saopćenju iz Ureda za informisanje Suda BiH.

Na taj način optuženi je, navodno, prikazivao da je robu prodao po diskontnim cijenama koje su i do tri puta niže od maloprodajnih, iako nije imao ovlaštanje za diskontnu prodaju, čime je umanjio osnovicu za obračun poreza na promet. Time je optuženi Vasilić izbjegao plaćanje poreza na promet, čime je oštetio budžet Bosne i Hercegovine u iznosu od 172.133.85 KM.