Sud BiH
0

Odgođeno ročište u predmetu "Gasal i ostali"

FENA
Tužiteljica Slavica Terzić zatražila je odgodu ročišta na suđenju četvorici optuženih za zločine počinjene nad hrvatskim stanovništvom općine Bugojno, zbog “vidne uznemirenosti” svjedoka Tužilaštva Vinka Pavića.

Sudsko vijeće prihvatilo je ovaj prijedlog, kazavši da i jedan član Vijeća ima “privatnih obaveza”, te da će se suđenje nastaviti prema ranije utvrđenom rasporedu, javio je danas BIRN - Justice Report.

Državno tužilaštvo tereti Nisveta Gasala, Musajba Kukavicu, Enesa Handžića i Senada Dautovića za zločine nad Hrvatima koji su tokom 1993. i 1994. godine bili zatočeni u garažama i logorima u Bugojnu.

Gasal i Kukavica se terete kao odgovorni za funkcionisanje logora “Iskra”, dok se Enes Handžić i Senad Dautović, bivši pripadnici Armije BiH, terete za učešće u “planiranju i zarobljavanju civila” u Bugojnu.

Enes Handžić je, zajedno sa Senadom Dautovićem, uhapšen 16. aprila 2007., dok su Nisveta Gasala i Musajba Kukavicu pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili krajem marta 2007. godine.

Prema službenom rasporedu Suda BiH, nastavak suđenja zakazan je za 18. februar.