BiH
5

Odgođeno izručenje Almaza Nezirovića, optuženog za ratne zločine u Derventi

Klix.ba
Izručenje američkog državljanina porijeklom iz BiH, Almaza Nezirovića, koji je optužen za ratne zločine nad srpskim civilima na području Dervente, privremeno je obustavljeno zbog žalbenog pregleda glavnih tačaka u optužnici.

Nezirović je nastanjen u Norfolku u američkoj državi Virginiji, a optužen je da je mučio srpske civile, koji su devedesetih godina poslani u logor Rabić. Prema optužnici, zatvorenici su tučeni puškama i palicama, izgladnjivani i primoravani da goli puze i jedu travu natopljenu urinom.

Optuženi je učestvovao u mučenju i surovom, nehumanom i ponižavajućem postupanju prema zatvorenicima u logoru Rabić, navelo je tužilaštvo.

Nezirović (54) je uhapšen u svojoj kući u junu 2011. godine, jer je lagao prilikom prijave za američko državljanstvo.On je iznio lažne podatke tokom razgovora o naturalizaciji. Sigurnosne službe su 2009. godine dobile informaciju da se radi o čovjeku koji se tereti za ratne zločine.

Agenti su locirali Nezirovića u Norfolku 2010. godine, nakon čega su počeli da intervjuišu bivše zatvorenike koji su bili žrtve premlaćivanja u logoru.

Nezirović, za koga se kaže da je bio pripadnik muslimansko-hrvatske paravojne grupe, postao je zatvorski čuvar 1992. godine.

Američki sudija Robert Ballou je odlučio da optužnica protiv Nezirovića sadrži vjerodostojne dokaze da je on počinio ratne zločine protiv civila, a potvrdio je i da SAD i BiH imaju potpisan dogovor o izručenju, koji se odnosi i na ovakve slučajeve. Ballou je odobrio izručenje u septembru 2013. godine, a sljedeći korak je bio da to odobrenje razmotri državni sekretar.

Nekoliko dana nakon odluke sudije Balloua, Nezirovićev advokat je predao žalbu u kojoj tvrdi da je Nezirović nezakonito smješten u pritvor. Američki sudija Okružnog suda, MIchael Urbanski, odbio je žalbu i presudio u korist države u martu ove godine. Nezirovićev advokat se potom žalio Apelacionom sudu, a konačna odluka se očekuje krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Prošle sedmice je, na Nezirovićev zahtjev, sudija Urbanski odložio izručenje do odluke Apelacionog suda. Iako je Urbanski rekao da vjeruje u ispravnost prve odluke donesene u martu, ipak je priznao da zakonski nisu potkrijepljene neke važne tačke ovog slučaja te da Nezirović ima pravo na još jedno razmatranje odluke prije nego ona dođe u ruke državnog sekretara, odnosno, prije nego Nezirović bude izručen BiH.

U međuvremenu su federalni tužioci odustali od optužbi za imigracijsku prevaru.