Sud BiH
0

Odgođeno izricanje presude Božiću i ostalima

FENA
Sud BiH odgodio je izricanje prvostepene presude četvorici bivših pripadnika Vojne policije Bratunačke brigade Vojske RS-a za 6. novembar.

Prvobitno je bilo predviđeno da presuda bude izrečena u srijedu, 29. oktobra. O odgađanju presude javnost je obaviještena iz Službe za odnose s javnošću. Međutim, u saopćenju ne stoje detalji o tome zbog čega se odgađa izricanje presude, javio je danas BIRN - Justice Report.

Justice Report je više puta pokušao kontaktirati Službu i dobiti detalje o odgađanju, ali bezuspješno.

Tužilaštvo BiH i Odbrane četvorice optuženih okončali su iznošenje završnih riječi 20. oktobra. Po važećem zakonu, rok za izricanje presude je tri dana od iznošenja završnih riječi. U ovom suđenju optuženi će na izricanje presude čekati 17 dana. Zdravko Božić, Mladen Blagojević, Željko Zarić i Zoran Živanović se terete da su učestvovali u “osiguranju” autobusa kojima su Srebreničani prebačeni u školu u Bratuncu, gdje su maltretirani i ubijani.

Preživjeli zatvorenici, smatra Tužilaštvo BiH, u pratnji optuženih su prebačeni u školu u Orahovcu, općina Zvornik, odakle su izvođeni na strijeljanje.

Prema dosadašnjoj praksi Suda BiH, ne tako rijetko presuda nije izrečena u zakonskom roku od tri dana, ali su odstupanja bila najviše 11 dana, koliko se čekalo na presudu za jedanaestoricu optuženih u predmetu Kravica.

Suđenje Božiću i ostalima trajalo je više od godinu i po dana, a sva četvorica optuženih su u pritvoru od novembra/decembra 2006. godine, navodi BIRN - Justice Report.