|

Odgođeno izmještanje migranata s Vučjaka u Blažuj

Odgođeno izmještanje migranata s Vučjaka u Blažuj
93
D. Be.
9.12.2019. u 08:33
90
komentara
93

dijeljenja
Odgođeno izmještanje migranata s Vučjaka u Blažuj Foto: Klix.ba
Premještanje migranata iz kampa Vučjak kod Bihaća, koje je bilo planirano za danas, je odgođeno, potvrđeno je za Klix.ba iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).
Za sada nije poznat tačan razlog zbog čega je došlo do ove odluke, iako se može pretpostaviti da nadležni nisu do kraja pripremili smještaj za prihvat migranata u kasarni Blažuj kod Sarajeva, te proširenje kapaciteta u Ušivku kod Hadžića nedaleko od Sarajeva.

"Jutros neće bit dobrovoljnog izmještanja migranta s Vučjaka. Ako IOM bude radio premještanje to će biti isključivo zasnovano na njihovoj dobroj volji. Znači, samo ako oni žele da budu privremeno smješteni u neki od centara i da im se pruži odgovarajuća humanitarna pomoć. Oni koji ne žele, moramo poštivati njihovu odluku”, rekla je za Klix.ba Edita Selimbegović iz IOM-a.

Deportacija migranata s Vučjaka ka Sarajevu je dogovorena prije nekoliko dana na sastanku ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića.

Prema prvim procjenama, 350 migranata je trebalo biti prevezeno u Blažuj, dok bi ostali trebali biti raspoređeni u Ušivak te prihvatne centre Bira i Miral na području USK.

Migranti iz dana u dan odbijaju svaku ideju njihovog udaljavanja od Vučjaka jer, kako su više puta ponovili, oni žele ići samo ka teritoriji Evropske unije, a ne vraćati se u unutrašnjost Bosne i Hercegovine.
Prijavi grešku


Komentari (90)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...