Parlament FBiH
0

Odgođeno izjašnjenje o mjerama socijalne zaštite

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH odgodio je na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu za sedam dana izjašnjavanje o izmjenama koje Federalna vlada predlaže u federalnom Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom.

Vladinim izmjenama koje je 5. februara prihvatio Dom naroda FBiH najavljeno je smanjenje broja korisnika takozvanih neratnih invalidnina u Federaciji.

Uz obrazloženje da je aktuelni zakon finansijski potpuno neodrživ jer za njegovu implementaciju dnevno treba oko milion KM, Vlada predlaže da ubuduće na osnovu izmijenjenog teksta neratne invalidnine i druge prinadležnosti iz ovog zakona ostvaruju samo stopostotni i devedesetpostotni neratni invalidi.

Tome se oštro protive članovi mnogobrojnih udruženja osoba s invaliditetom čiji su pojedinačni predstavnici prisustvovali današnjoj sjednici, a ostali mnogobrojni članovi čekali ishod ispred sale u kojoj je održana.

Vlada bi do narednog utorka trebalo da razmotri amandmane koji su danas predložili predstavnici više stranaka zastupljenih u Parlamentu.

Predsjednik Saveza invalida Zijad Arapčić najavio je proteste ove populacije, ukoliko Federalni parlament odobri najavljene vladine izmjene.

Međutim, ove izmjene ne mogu stupiti na snagu ako ih narednog utorka ne odobri Predstavnički dom, iako ih je 5. februara podržao Dom naroda.