BiH
0

Odgođeno izjašnjenje o krivnji Gojka Kličkovića optuženog za ratne zločine

FENA
Bivši premijer RS-a Gojko Kličković danas se nije izjasnio o krivnji po optužnici koja ga tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti u vezi s krivičnim djelima ratni zločin protiv civila i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Na ročištu održanom u Sudu Bosne i Hercegovine, a na prijedlog branitelja optuženog, advokata DuškaTomića, došlo je do odgađanja izjašnjenja njegovog branjenika. Novo ročište za izjašnjenje o krivnji zakazano je za 11. januar.

Advokat Tomić podsjetio je da je njegov branjenik ranije zatražio da se formira advokatski tim o čemu se Sud nedavno očitovao, ustvrdivši kako odbrana zbog tih okolnosti nije tražila uvid u dokaze.

Zastupnik optužbe, tužitelj Philip Alckok načelno se nije protivio odgađanju ročišta, uz napomenu da odbrana nije učinila ništa kako bi blagovremeno izvršila uvid u spis, iako je od uručenja potvrđene optužnice prošlo 15 dana, a na što je prethodno ukazao sudija za prethodno saslušanje Šaban Maksumić.

Optuženi Kličković kazao je kako bi bilo neozbiljno da se izjašnjava o optužnici prije uvida u dokaze Tužiteljstva.

Ustvrdio je kako se radi o optužnici na kojoj se radi 10 godina i koja je opterećena političkim kvalifikacijama.

Optužnica Gojka Kličkovića tereti da je zajedno s drugim članovima SDS-a u tzv. srpskoj opštini Bosanska Krupa svjesno sudjelovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu.

U optužnici se navodi da je Kličković u svojstvu komandanta Kriznog štaba srpske opštine Bosanska Krupa upotrebom vojne sile uspostavio tzv. srpsku opštinu Bosanska Krupa kao područje u potpunosti naseljeno srpskim stanovništvom u kojem su Srbi mogli provoditi kontrolu u svim sferama vlasti i uprave.

Optuženi je, prema navodima optužnice, zajedno s drugim članovima Glavnog odbora SDS-a počinio progon bošnjačkog stanovništva iz općine Bosanska Krupa.

U optužnici se navodi da je optuženi planirao, pokrenuo, naredio i sudjelovao u prisilnom preseljenju stanovništva, napadima na civilno stanovništvo, protupravnim zarobljavanjima i zatvaranjima, mučenjima i nečovječnom postupanju, kao i činjenju drugih krivičnih djela.

Optužnica protiv Kličkovića potvrđena je 19. decembra.

Optuženog su u junu 2007. godine, a na zahtjev nadležnih organa Bosne i Hercegovine, izručile vlasti Republike Srbije.

Kličković se prvobitno teretio za zloupotrebu položaja, krivotvorenje dokumenata i pronevjeru.

Istragu protiv Kličkovića vodilo je i Tužiteljstvo u Haagu i uvršten je na listu osoba protiv kojih postoji dovoljno osnova za podizanje optužnice.

Kličković se, istovremeno, dovodio u vezu s mrežom za potporu haškim bjeguncima.