Optuženi se nije pojavio
0

Odgođeno izjašnjenje o krivici Jakova Duvnjaka

FENA
Jakov Duvnjak, optužen za zločine nad civilima u Kraljevoj Sutjesci, nije se pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici, zbog čega je ročište i odgođeno - prenosi BIRN - Justice Report.

Duvnjakova braniteljica Branka Praljak kazala je da je razgovarala s optuženim, koji ima boravište u Hrvatskoj, te da joj je on potvrdio da je primio optužnicu i poziv na ročište.

"Međutim, zbog prijedloga tužilaštva za određivanje pritvora unutar potvrđene optužnice, on nije imao vjere da mu sud neće odrediti tu mjeru i zato me je obavijestio da neće doći", kazala je Praljak.

Prema navodima optužnice koja ja potvrđena u maju prošle godine, Duvnjak, nekadašnji pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Kakanj, 13. juna 1993. je ispred džamije u Kraljevoj Sutjesci ubio civila Bošnjaka rafalnom paljbom iz automatskog oružja. Duvnjak se nije pojavio u Sudu BiH ni na ročištu za određivanje pritvora u augustu 2009.

Državni tužilac Mirko Lečić je tražio da sud optuženom odredi pritvor i da se za njim raspiše međunarodna potjernica. Odbrana se usprotivila tom prijedlogu, a sud će odluku donijeti naknadno.

Praljak je istaknula da se Duvnjak ne nalazi u Hrvatskoj “kako bi izbjegao suđenje, već samo radi posla i porodice”.

"Optuženi mi je kazao da je angažovao branioca u Republici Hrvatskoj, koji je tražio ustupanje ovog predmeta tamošnjem pravosuđu, i mislim da je ta inicijativa pokrenuta", dodala je braniteljica.