BiH
3

Odgođeno izjašnjavanje o Zakonu o zaštiti žiranata u FBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U nastavku 16. sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta danas je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o zaštiti žiranata u Federaciji BiH odloženo do septembra da bi se sva mišljenja o ovom zakonu usaglasila.

S obzirom da je MMF izrazio zabrinutost zbog ovog zakona, smatrajući da bi zbog ukidanja institucije jamca zakon u znatnoj mjeri ograničio kreditore u naplati svojih potraživanja predlagač zakona zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Aida Čikić kazala je da se u ovom zakonskom rješenju u najvećoj mogućoj mjeri približilo „pravično“ i „pravedno“.

"Pojedine odredbe nisu baš najbolje definisane što ne znači da se ne mogu dotjerati. Dopis od MMF nije upućen direktno meni, ali sam upoznata sa njegovim sadržajem i odgovorno tvrdim da u njemu nema elemenata koji bi upućivali na osporavanje potrebe donošenja ovog zakonskog rješenja. Ali, ima preporuka da se odrđene odredbe zakona amandmanski dotjeraju", istakla je Čikić.

Federalni ministar finansije Ante Krajina kazao je da je Zakon o zaštiti žiranata u Federaciji obrađen savršeno iz perspektive žiranta.

"Faktički kada se to prevede na suštinu ako budemo imali ovaj zakon onda jamac više ni ne treba. Trenutno se u Ministarstvu finansija FBiH u proceduri nalazi zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, odnosno jamaca, kojim se puno popravlja položaj jamaca. Postiže se efekt da više neće biti nepoznanica da jamac mora znati sve o čemu se radi", naveo je Krajina.

Ovaj zakon je podržalo i Udruženje za zaštitu žiranata u BiH.

"Zakon o zaštiti žiranata će umnogome pomoći budućim žirantima. U Federaciji ima 150.000 žiranata koji su ili još uvijek otplaćuju tuđi kredit ili su dobili sudska rješenja za izvršenje. Njima to ne može pomoći u ovoj zemlji i zato sve priče o retroaktivnosti padaju u vodu", rekao je predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata u BiH Jozo Cvjetković.

U jednom dijelu smatra da se ovaj zakon treba uskladiti „tako da i bankarski klijenti u Federaciji budu ravnopravni pred bankama kao i u Republici Srpskoj“.

Da ovaj Prijedlog zakona o zaštiti žiranata ne doprinosi rješavanju problema smatra delegat iz reda ostalih Amer Žuljević, a koji je uputio inicijativu da se izjašnjavanje o ovom zakonu odgodi za 30 dana.

Delegat Kluba Bošnjaka Amir Zukić podržao je ovaj prijedlog navodeći da se sa Ministarstvom finansija trebaju usaglasiti sva mišljenja.

Međunarodni monetarni fond (MMF) izrazio je zabrinutost zbog eventualnog usvajanja Zakona o zaštiti žiranata.

Eksperti MMF-a smatraju da je predloženi zakon problematičan iz više razloga, uključujući i nejasan djelokrug i karakter njegove primjene kao i činjenice da bi isti bio kontraproduktivan u rješavanju visokog nivoa nekvalitetnih kredita u bankarskom sistemu.

Zakon bi, navodi dalje MMF, također ugrozio predvidivost bankarskog i pravnog sistema, najvjerovatnije povezao troškove kredita i tako nepovoljno uticao na ekonomske aktivnosti.

"Ovaj prijedlog zakona, koji je već usvojen u Predstavničkom domu FBiH, bi, zbog ukidanja institucija žiranta, kao efikasnog načina naplate, u znatnoj mjeri limitirao kreditore u naplati svojih potraživanja", kaže se u pismu šefa Misije MMF-a za BiH.

Podsjetimo, da je zakon o zaštiti žiranata koji je predložila poslanica Aida Čikić, usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Kako je Čikić, prilikom predlaganja obrazložila, zakon predviđa da banke jače obavežu glavnog dužnika na vraćanje kredita, a da u slučaju njegove neodgovornosti, na obavezama žiranta insistiraju u krajnjoj mjeri. Čikić je prilikom predlaganja zakona rekla da bi ovakav zakon bio prijelazno rješenje do glavnog cilja - ukidanja institucije žiranta.

Protiv usvajanja ovog zakona je bankarski sektor čije su zvanične ocjene da je Prijedlog zakona neodrživ, pravno neutemeljen, nepotreban i nestručno napisan. Njegova primjena vodila bi smanjenju kreditne aktivnosti i rastu kamata, što je destimulirajuće za ukupnu privrednu aktivnost, i za oporavak lične potrošnje, a što je bh. ekonomiji najmanje potrebno, navode bankari.