{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odgođeno izjašnjavanje o denacionalizaciji

F
31.1.2008. u 17:29
0
0
Odgođeno izjašnjavanje o denacionalizaciji
0
Odgođeno izjašnjavanje o denacionalizaciji
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas u Sarajevu obavio raspravu o principima prijedloga zakona o denacionalizaciji, ali se nije izjašnjavao o njemu.
Dogovoreno je da se izjašnjavanje odgodi do naredne sjednice. Delegati iz srpskog naroda su tokom rasprave iznijeli niz primjedbi na predloženi zakon zbog kojih se danas nisu mogli izjasniti o njemu.

U prvom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH koji se odnosi na uvođenje biometrijskih pasoša.

Također u prvom čitanju usvojen je i prijedlog Zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju.

Ciljevi ovog zakona su, između ostalog, da utvrdi okvir i mehanizme za jačanje konkurentnosti, kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te primjenu standarda koji su potrebni za ostvarivanje dinamičnijeg razvoja u sektoru poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja. Jedan od ciljeva zakona je da utvrdi okvir i mehanizme koji su potrebni za pripremu pridruživanja i ulaska u Evropsku uniju i ispuni sve obaveze određene međunarodnim sporazumima u vezi sa sektorom poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja u BiH.

Delegati su u prvom čitanju usvojili i Prijedlog zakona o osnivanju zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Prema predloženom zakonu zavod će se izgraditi na utvrđenoj lokaciji u općini Istočna Ilidža. Sredstva za izgradnju zavoda osiguravaju se prvenstveno iz donacija te u budžetu institucija BiH te iz drugih sredstava, a Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija i trezora BiH vodit će aktivnosti usmjerene na osiguranju sredstava za izgradnju zavoda.

Među zakonima koji su usvojeni u prvom čitanju su: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o vijeću ministara BiH; Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH, policijskih službenika, državnih službenika i ostalih zaposlenika u operacijama podrške miru i drugim aktivnostima u inostranstvu; Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakon o upotrebi i zaštiti naziva BiH te Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o odlikovanjima BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj politici vraćen je nadležnoj Parlamentarnoj komisiji na doradu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: