{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odgođeno izjašnjavanje o amandmanima na Prijedlog zakona o visokom obrazovanju u BiH

F
17.4.2007. u 18:35
0
0
Odgođeno izjašnjavanje o amandmanima na Prijedlog zakona o visokom obrazovanju u BiH
0
Odgođeno izjašnjavanje o amandmanima na Prijedlog zakona o visokom obrazovanju u BiH
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH se danas nije izjašnjavala o Prijedlogu zakona o visokom obrazovanju u BiH i o Prijedlogu zakona o Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u BiH.
Predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović je nakon sjednice kazao za Fenu da je odgođeno izjašnjavanje o amandmanima na ove zakone za 27. april.

„Danas je Ministarstvo civilnih poslova BiH iznijelo svoj stav povodom tih amandmana. Pošto je puno amandmana i velika su obrazloženja, ostavljena je članovima Komisije mogućnost da to izuče i 27. aprila ćemo se izjašnjavati o amandmanima i o samom tekstu Prijedloga zakona o visokom obrazovanju u BiH i Prijedloga zakona o Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u BiH“, kazao je Džaferović.

Govoreći o prijedlogu zakona o visokom obrazovanju, Džaferović je podsjetio da je na Parlamentu bio problem finansiranja, akreditacije i certifikacije, te da je Komisija dobila zadatak da tim pitanjima posveti posebnu pažnju.

„Stav je Ministarstva, koliko sam mogao da vidim iz onoga što je napisano da, kad je finansiranje u pitanju, ono ostaje i dalje kod osnivača, s tim što postoji spremnost da se omogući neko sufinansiranje naučno-istraživačkog rada iz državnog budžeta“, kazao je Džaferović.

Kada je u pitanju akreditacija i certificiranje najvažnije je, kazao je on, pitanje državne agencije za akreditacije i certifikaciju, koja se zove Agencija za razvoj visokog obrazovanja.

Prema njegovim riječima, zahtjev amandmana koji dolaze od poslanika iz RS-a je da ona bude samo jedno koordinirajuće tijelo, a da se suštinski posao i dalje obavlja na nivou entiteta, odnosno kantona kada je u pitanju akreditacija.

„Stav Ministarstva je da ta uloga bude nešto slabija nego što je sadašnjim zakonom predviđeno, ali ne samo koordinirajuća nego to bi bila uloga u smislu propisivanja stanadarda i preciznih normi za akreditaciju i za kontrolu onoga što je akreditirano sa mogućnošću da agencija ima pravo da u toj kontroli i poništi neka rješenja o akreditaciji“, kazao je Džaferović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: