Sarajevo
0

Odgođeno imenovanje novog Upravnog odbora RTVFBiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici u Sarajevu odgodio je do nastavka ovog zasjedanja izjašnjavanje o listi kandidata za novi saziv Upravnog odbora Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine.

Odgađanje je uime parlamentarne Komisije za izbor i imenovanja zatražio poslanik Ismet Osmanović, obrazloživši to time da u tom trenutku, kad je sjednica već bila zašla u večer, u skupštinskoj sali nema dovoljno poslanika iz parlamentarne većine koji bi osigurali podršku kandidatskoj listi.

Za razliku od ovog federalnog nivoa, Dom naroda je jučer većinom glasova odobrio listu na kojoj su za članove Upravnog odbora Federalne Radio-televizije predložena imena Kadrije Hodžića (Bošnjak), Igora Solde (Hrvat), Radenka Udovičića (Srbin) i Gorana Samardžića (iz reda ostalih naroda).

Hodžić je predložen za mandatni period od jedne godine, Soldo za trogodišnji mandat, Udovičić za dvogodišnji, a Samardžić za četiri godine mandata.

Ovaj kadrovski sastav predložilo je zajedničko parlamentarno tijelo čiji su članovi iz oba doma nakon što je i ranije lista bila u proceduri, ali u nešto različitim varijantama u jednom i drugom domu, pa stoga osporavana.

I jučer je bilo primjedbi, u Domu naroda, ali je predsjedavajući Stjepan Krešić upozorio da odugovlačenje izjašnjavanja parlamentaraca o Upravnom odboru može štetiti samo RTV-u zbog toga što će ova medijska kuća dobiti određena sredstva od Evropske unije, kako je kazao, ako Parlament riješi imenovanje njenog upravnog tijela.

Nakon Krešićevog upozorenja ubrzo je glasano i odobren predloženi kadrovski sastav Upravnog odbora te rečeno da o kandidatskoj listi danas treba da se izjasni i Predstavnički dom.

Tokom jučerašnje rasprave u Domu naroda neki delegati su zamjerili što među kandidatiranima nema nijedne žene niti Roma, te što su iz ranijih prijedloga izuzeta imena Ivana Lovrenovića, Hrvata po nacionalnosti i Mehmeda Suljića, Roma.

Današnja sjednica Predstavničkog doma završena je odmah po okončanju ove tačke dnevnog reda.