{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odgođena sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara zbog nedostatka kvoruma

F
11.2.2008. u 11:50
0
0
Odgođena sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara zbog nedostatka kvoruma
0
Odgođena sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara zbog nedostatka kvoruma
Današnja sjednica Komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu izbora Vijeća BiH odgođena je zbog nedostatka kvoruma, jer je danas bilo prisutno manje od polovine članova ove komisije.
Kako je novinarima izjavio predsjedavajući Komisije Halid Genjac, u toku današnjeg dana trebalo bi da se obave konsultacije sa članovima Komisije radi ugovaranja novog termina, ali zbog ranije zakazane sjednice Predstavničkog doma i drugih obaveza Komisija će sjednicu najvjerovatnije početi u petak poslijepodne i raditi u subotu, kada ističe zakonski rok.

Genjac je pojasnio da je prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, ova komisija dužna da u roku od osam dana od dobijanja potrebnih dokumenata od CIK-a i SIPA-e, te potpisanih izjava kandidata da preporuku Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sav potreban materijal Komisija je dobila u petak 8. februara i posao treba završiti u zakonskom roku do subote 16. februara.

Međutim, iako je bilo najavljeno da će se danas okupiti dovoljan broj članova Komisije, Genjac kaže da su neki u posljednji trenutak javili da su iznenada spriječeni, jedan zbog bolesti a drugi je iznenada otputovao.

Ministri i zamjenici ministara bili su obaviješteni o današnjoj sjednici i bio je napravljen raspored od po pola sata za svakog od njih. Taj isti raspored samo će se premjestiti za novi termin, naveo je Genjac.

Upitan kakav stav će zauzeti Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara nakon što je CIKBiH utvrdio da kod tri kandidata postoji sukob interesa, Genjac je rekao da će to biti predmet razgovora i odluke Komisije. Dodao je da prema njegovom mišljenju, u Zakonu o Vijeću ministara BiH, u dijelu koji se odnosi na imenovanje, stoji da Komisija za izbor i imenovanje Vijeća ministara odlučuje kada dobije potvrdu od CIK-a da kandidat nije u sukobu interesa.

- Komisija će za svaki slučaj provjeriti da li su ispunjeni uvjeti koje traži zakon i nakon toga će odlučivati, kazao je predsjedavajući Komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu izbora Vijeća BiH Halid Genjac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: