BiH
0

Odgođen Thompsonov koncert u Sarajevu

Večernji list
Iako je za koncert Marka Perkovića Thompsona, koji se trebao održati 10. maja u sarajevskoj dvorani Zetra, prodano više od 11 hiljada ulaznica, organizator je odlučio odgoditi koncert zbog sigurnosti posjetitelja i neviđene atmosfere linča koja se pojačavala kako se približavao dan koncerta, prenio je jučer Večernji list.

Koncert nismo otkazali, nego ga odgodili najvjerojatnije za jesen, jer nismo mogli prihvatiti rizik koji bi se stvorio zbog radikalnih prijetnji pojedinaca i raznih udruga. Iako su u policiji rekli da će sve učiniti da osiguraju koncert, mi smo zbog otvorenih prijetnji pojedinaca, različitih organizacija i paraorganizacija te udruga, koje su javnosti poznate, procijenili da za sudionike i publiku postoji velika opasnost te smo zbog toga odgodili koncert kaže Ivica Bikić za Večernji list, predsjednik Organizacijskog odbora u ime Hrvatskoga katoličkog dobrotvornog društva, koje je bilo organizator koncerta.

Pritisak na organizatora koncerta zaista je bio velik. Nijedna agencija nije htjela postaviti jumbo plakate po Sarajevu, a kad su organizatori polijepili male plakete, bili su isti čas rastrgani ili prekriveni drugima.

Stvorena je takva psihoza u Sarajevu da nijedan medij nije htio objaviti reklamu za koncert. Jednostavno su nas odbijali. Unatoč tome, uspjeli smo rasprodati dvoranu jer je svoj dolazak najavilo mnoštvo ljudi iz svih krajeva Bosne i Hercegovine kaže Bikić, prenosi Večernji list.

Organizatori su policiji prijavili dolazak 54 autobusa iz cijele BiH, pa čak i Hrvatske. Dolazak su najavili Vukovarci, Splićani i brojni drugi Thompsonovi obožavatelji.

Bio sam i bit ću uvijek spreman na održavanje koncerta u Sarajevu, pogotovu ako je, kao ovaj, humanitarne prirode. Odazvao sam se na poziv organizatora, ali oni su procijenili da nema uvjeta za održavanje. Žao mi je što je u Sarajevu stvorena atmosfera linča. Pitam se: kad sam ja to, na koji način, kakvom gestom ili svojom pjesmom uvrijedio te ljude da su se tako okomili na mene? kaže Marko Perković Thompson ističući kako će svoju uspješnu turneju nastaviti po planu.

Priča o Thompsonovu koncertu u Sarajevu započela je pozivom Hrvatskoga katoličkog dobrotvornog društva da održi humanitarni koncert u Sarajevu s kojega bi sav prihod išao za gradnju doma za siromašne studente. Kad su organizatori najavili održavanje koncerta u sarajevskoj Zetri, počela je hajka raznih udruga i organizacija. Organizatori su u početku mislili da će se sva ta buka stišati, ali kad su počeli primati prijetnje, odlučili su da će dugo najavljivani koncert ipak odgoditi.

Zaista nam se bilo teško odlučiti na ovaj korak. O odgađanju koncerta vijećali smo gotovo 24 sata i ipak na kraju, zbog sigurnosti publike i izvođača, odlučili da se jedna lijepa gesta humanitarne prirode ne pretvori u neželjene stvari. Prijetnje su bile toliko jake da smo ipak morali odgoditi koncert kaže Bikić za Večernji list.