BiH
0

Odgođen pretres protiv Željka Kecmana optuženog za ratni zločin

FENA
Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH danas je na prijedlog federalnog tužitelja odgodilo pretres protiv Željka Kecmana (1962.), koji je nepravomoćnom presudom Kantonalnog suda Bihać oglašen krivim za ratni zločin protiv civila na području Sanskog Mosta i osuđen na 15 godina zatvora.

Naime, Vrhovni sud FBiH je uvažavajući žalbe strana u postupku ukinuo prvostepenu presudu i odredio održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem.

Federalni tužitelj Sead Temin predložio je da se pretres u ovom predmetu odgodi radi vremena neophodnog za konsultiranje sudskog vještaka medicinske struke u pogledu nalaza i mišljenja koje mu je 29. januara dostavila odbrana optuženog, a koji se odnosi na vještačenje uzroka smrti jedne od žrtava.

Kako je saopćio predsjedavajući Apelacionog vijeća, sudija Malik Hadžiomeragić na naredno ročište, zakazano za 29. februar, bit će pozvani šef Odsjeka za balistička i mehanoskopska vještačenja iz Sarajeva Bruno Franjić i specijalist sudske medicine dr. Željko Karan.

Istovremeno, rješenjem Vrhovnog suda FBiH zatražena je dostava fotodokumentacije iz sudskog spisa Kantonalnog suda Bihać pred kojim je vođen prvostepeni sudski postupak.

Optužnica Željka Kecmana tereti za ubistvo trojice civila bošnjačke nacionalnosti, odnosno sudjelovanje u sistematskom napadu VRS-a na bošnjačko stanovništvo Sanskog Mosta u drugoj polovini juna 1992. godine.

Kako se u optužnici navodi, Kecman je u svojstvu pripadnika 6. sanske brigade VRS-a postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civila za vrijeme rata.

Prema tužbenim navodima, nakon što su pripadnici spomenute jedinice VRS-a zarobili civile Hasana Merdanovića, Ekrema Merdanovića i Hilmu Keranovića, mještane sela Hrustova, općina Sanski Most, te ih doveli na brdo Grabež iznad tog sela, Željko Kecman ih je bez ikakvog povoda fizički maltretirao, a potom hicima iz vatrenog oružja pucao u pravcu trojice zarobljenika koji su usljed zadobijenih povreda smrtno stradali.