Sud KS
1

Odgođen početak suđenja Radeljašu i drugima, novo ročište 13. aprila

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Suđenje Esedu Radeljašu, Jasmini Horo, Nedžadu Kapetanoviću, Jusufu Čauševiću i Damiru Hadžiću, koje je trebalo početi danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS), odgođeno je zbog nedolaska branitelja/advokata trećeoptuženog. Novo ročište za početak glavnog pretresa u ovom slučaju zakazano je za 13. april.

Naime, braniteljica Nedžada Kapetanovića, advokatica Sabina Hota Ćatović opravdala je izostanak zauzetošću u drugom predmetu (suđenje za ratni zločin).

Optužnica Eseda Radeljaša tereti za krivična djela ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara ili drugih oblika koristi, Jasminu Horo za zlupotrebu položaja i pranje novca, dok se Nedžad Kapetanović, Jusuf Čaušević i Damir Hadžić terete za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Nakon odgađanja ročišta, odbrana prvooptuženog predložila je da se održi neka vrsta neformalne statusne konferencije kako bi se orijentaciono utvrdila dinamika suđenja u ovom predmetu, odnosno kako bi se stranke upoznale o planu izvođenja dokaza Tužilaštva.

Zastupnik optužbe se, međutim, ovom prijedlogu usprotivio, pozivajući se na odredbe ZKP-a te navodeći će plan izvođenja dokaza biti izložen nakon čitanja optužnice i uvodnih riječi, što je Sudsko vijeće ocijenilo opravdanim.

Aakteri ovog slučaja se terete da su Esedu Radeljašu omogućili da od Općine Novi Grad dobije zemljište na trajno korištenje za oko 50.000 KM, te da ga vrati Općini za nešto više od milion KM. Tačnije, Radeljaš je spornu parcelu dobio na trajno korištenje uz obrazloženje da namjerava graditi stambeno-poslovni kompleks. Kako u roku od godinu dana nije započeo gradnju, Općinsko vijeće je donijelo odluku o oduzimanju zemljišta. Nakon toga je provedena procedura isplate naknade Radeljašu zbog eksproprijacije.