Parlament BiH
59

Odgođen početak hitne sjednice o "ratnohuškačkim izjavama" zbog nedostatka kvoruma

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Početak hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o "ratnohuškačkim izjavama" Bakira Izetbegovića odgođen je zbog nedostatka kvoruma.

Predsjedavajući tog doma Mladen Bosić zatražio je tridesetominutnu pauzu kako bi se pokušali osigurati uslovi za održavanje sjednice o, kako su to naveli inicijatori, ratnohuškačkim izjavama Bakira Izebegovića.

"Nema kvoruma za početak sjednice. Zato očekujem od stručnih službi da pokušaju doprinijeti da se osigura kvorum u roku od pola sata. Znači, za pola sata ćemo ponovo vidjeti da li postoje uslovi za održavanje sjednice", kazao je Bosić.

Sjednici prisustvuju zastupnici SNSD-a, HDZ-a i Saveza za promjene, kao i HDZ-ova ministrica Marina Pendeš iz Vijeća ministara BiH.

Stranka demokratske akcije (SDA) je uoči sjednice održala konferenciju za medije izrazivši negodovanje zbog inicijative za održavanje sjednice o "ratnohuškačkim izjavama" Bakira Izetbegovića.

Šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Amir Fazlić kazao je kako današnja hitna sjednica najvišeg organa zakonodavne vlasti predstavlja ništa drugo do skretanje pažnje s dešavanja u entitetu RS.

SDA smatra da ne postoje nikakvi, a naročito ne postoje opravdani razlozi za sazivanje takve sjednice bez saglasnosti Kolegija.

"Riječ je o klasičnoj zamjeni teza svojstvenoj velikosrpskoj ideološkoj kuhinji da se drugi optužuju za ono što, ustvari, oni rade", navodi se, uz ostalo, u saopćenju SDA te dodaje da ta stranka neće nasjesti na ovu, kao ni i na bilo koju drugu provokaciju.

Podsjećamo, predsjedavajući Mladen Bosić je na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a, za danas sazvao hitnu sjednicu tog doma sa samo jednom tačkom dnevnog reda.

Zastupnici iz Kluba SNSD-a predložili su da se ta tačka zove "Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH".