Sud BiH
0

Odgođen nastavak suđenja za zločin na području Hadžića

FENA
Nastavak suđenja Radetu Veselinoviću, optuženom za ratni zločin počinjen u Hadžićima tokom 1992. godine, odgođen je zbog nedolaska dvaju svjedoka Odbrane, javio je danas BIRN-Justice Report. - S jednim od svjedoka, Tihomirom Glavašom, stupili smo u kontakt i rekao nam je da se nalazi u Crnoj Gori. Za Milana Eličića nismo dobili dostavnicu da je poziv uručen, kazala je sutkinja Mira Smajlović, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Prema dosadašnjim izjavama svjedoka, Tihomir Glavaš je 1992. godine bio komandir policije u Hadžićima.

Branilac Milorad Rašević je kazao da je "ovo očit pokazatelj da su svjedoci nevoljni da dođu svjedočiti".

Tužilaštvo BiH tereti Radeta Veselinovića da je, kao pripadnik Vojne policije Vojske RS-a (VRS), od početka maja do kraja 1992. godine zajedno s drugim pripadnicima VRS-a iz Hadžića učestvovao u nezakonitom hapšenju nesrpskog stanovništva i njihovom odvođenju u zatočenički centar u sportskoj dvorani, gdje su premlaćivani i fizički zlostavljani.

Sudsko vijeće donijelo je odluku da ne prihvata prijedlog Odbrane o tumačenju značenja kokarde i grba Nemanjića jer to "nije relevantno za optužnicu".

Odbrana optuženog podsjetila je da su "neki svjedoci govorili da je Veselinović nosio kokardu i grb Nemanjića", te da su radi toga htjeli pojasniti značenje tih obilježja.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. mart.