Vijeće Evrope
2

Odgođen izbor sudije iz BiH u Evropski sud za ljudska prava

FENA
Trećim dijelom redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope koji se ove sedmice održava u Strasbourgu, domirat će teme koje se odnose na finansijsku krizu i njen uticaj na socijalna prava i prava mladih generacija, te na uticaj krize na lokalne i regionalne vlasti s aspekta zaštite njihovg statusa i samouprave, izjavio je danas Feni iz Strasbourga član delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić.

Kako je naveo Šepić, među drugim temama je i pozicija žene muslimanke u Evropi i njena višestruka diskriminacija, a o tome će izvjestiteljice biti istaknute muslimanske aktivistice iz zemalja Evrope.

Posebna tema bit će posvećena stanju Roma, te ulozi države u današnjoj Evropi, imajući na umu politički, ekonomski i sociološki okvir u kojem današnja Evropa egzistira.

Ovaj dio zasjedanja također će jednim dijelom obilježiti i naš region, s obzirom na to da će danas izlaganje imati premijer Albanije Sali Beriša, sutra je predviđeno izlaganje premijera Hrvatske Zorana Milanovića, a predviđana je i rasprava o dinamici ispunjavanja uvjeta koje Crna Gora ima spram Vijeća Evrope.

Kada je u pitanju BiH, bilo je predviđeno da se izabere sudija iz BiH u Sud za ljudska prava, zajedno s ukupno osam zemalja koje su ovaj put trebale predložiti svoje sudije.

  • Međutim, jutros smo informirani da će biti povučen prijedlzi od BiH i Hrvatske. Razlog zbog kojeg je povučeno imenovanje našeg sudije jest to što je jedan od kandidata iz BiH povukao svoju kandidaturu ranije i s obzirom na to da je sada proceduralno potrebno da se predloži novi kandidat, izbor našeg sudije čekat ćemo do narednog zasjedanja u septembru, kazao je Šepić.