{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odgođen generalni štrajk u školama SBK-a

F
4.9.2009. u 19:20
0
0
Odgođen generalni štrajk u školama SBK-a
0
Odgođen generalni štrajk u školama SBK-a
Današnji višesatni pregovori pregovaračkog tima Vlade Srednjebosanskog kantona (SBK), pregovaračkih timova Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture SBK-a, SS osnovnog obrazovanja i odgoja, Neovisnog sindikata nezaposlenih u osnovnim školama i Neovisnog sindikata djelatnika srednjih škola, rezultirali su dogovorom o odgađanju generalnog štrajka u školama na području tog kantona, koji je bio najavljen za ponedjeljak 7. septembra.
Nastava u školskoj 2008./09. za učenike osnovnih i srednjih škola najvjerovatnije će početi u srijedu 9. septembra zavisno od odluke koje bi Vlada SBK-a trebala donijeti u ponedjeljak na vanrednoj sjednici, kada se očekuje parafiranjem postignutog sporazuma.

Pregovarački tim Vlade SBK-a koji je predvodio premijer Salko Selman obavezao se da će do 31. decembra prosvjetnim radnicima isplatiti razliku toplog obroka za maj i juni ove godine i u što kraćem roku regres u iznosu od 390 KM te da će plaće za august pokušati isplatiti na način kako je bila isplaćena plaća za juni.

Nedžad Jahić, predsjednik Koordinacionog odbora sindikata obrazovanja SBK-a kazao je FENI da je postignuti kompromis privremenog karaktera i da bi nastava mogla početi sredinom naredne sedmice ali ne u punom kapacitetu.

- Strpljivo ćemo čekati odluku Vlade SBK-a, a onda ćemo u utorak održati vanredne sjednice na kojima ćemo definisati dalje poteze. Nadam se da će Kantonalna vlast ispuniti obećanja i da će se ova priča konačno završiti, rekao je profesor Jahić.

Ako ne dođe do realizacije postignutog dogovora sindikati će, po njegovim riječima, organizirati generalni štrajk u svim osnovnim i srednjim školama u SBK-u.

Na sastanku koji je prethodio postizanjem dogovora između pregovaračkih timova Vlade SBK-a i sindikata obrazovanja, a kojem su prisustvovali i predstavnici Koordinacionog kantonalnog odbora sindikalnih organizacija državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama MUP-a SBK-a zaključeno je da se pregovori nastave na nivou Federacije BiH s tim da svaki kantona mora dati suglasnost na Aneks kolektivnog ugovora kojim se tretiraju ove oblasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: