{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odgođen generalni štrajk u školama SBK-a

F
4.9.2009. u 19:20
0
0
Odgođen generalni štrajk u školama SBK-a
0
Odgođen generalni štrajk u školama SBK-a
Današnji višesatni pregovori pregovaračkog tima Vlade Srednjebosanskog kantona (SBK), pregovaračkih timova Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture SBK-a, SS osnovnog obrazovanja i odgoja, Neovisnog sindikata nezaposlenih u osnovnim školama i Neovisnog sindikata djelatnika srednjih škola, rezultirali su dogovorom o odgađanju generalnog štrajka u školama na području tog kantona, koji je bio najavljen za ponedjeljak 7. septembra.
Nastava u školskoj 2008./09. za učenike osnovnih i srednjih škola najvjerovatnije će početi u srijedu 9. septembra zavisno od odluke koje bi Vlada SBK-a trebala donijeti u ponedjeljak na vanrednoj sjednici, kada se očekuje parafiranjem postignutog sporazuma.

Pregovarački tim Vlade SBK-a koji je predvodio premijer Salko Selman obavezao se da će do 31. decembra prosvjetnim radnicima isplatiti razliku toplog obroka za maj i juni ove godine i u što kraćem roku regres u iznosu od 390 KM te da će plaće za august pokušati isplatiti na način kako je bila isplaćena plaća za juni.

Nedžad Jahić, predsjednik Koordinacionog odbora sindikata obrazovanja SBK-a kazao je FENI da je postignuti kompromis privremenog karaktera i da bi nastava mogla početi sredinom naredne sedmice ali ne u punom kapacitetu.

- Strpljivo ćemo čekati odluku Vlade SBK-a, a onda ćemo u utorak održati vanredne sjednice na kojima ćemo definisati dalje poteze. Nadam se da će Kantonalna vlast ispuniti obećanja i da će se ova priča konačno završiti, rekao je profesor Jahić.

Ako ne dođe do realizacije postignutog dogovora sindikati će, po njegovim riječima, organizirati generalni štrajk u svim osnovnim i srednjim školama u SBK-u.

Na sastanku koji je prethodio postizanjem dogovora između pregovaračkih timova Vlade SBK-a i sindikata obrazovanja, a kojem su prisustvovali i predstavnici Koordinacionog kantonalnog odbora sindikalnih organizacija državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama MUP-a SBK-a zaključeno je da se pregovori nastave na nivou Federacije BiH s tim da svaki kantona mora dati suglasnost na Aneks kolektivnog ugovora kojim se tretiraju ove oblasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: