Udruženja Srebreničana
0

Odgoda dženaze u Potočarima?

FENA
Mogućnost otkazivanja dženaze u Potočarima najavila su danas udruženja - Pokret ''Majke enklava Srebrenica i Žepa“, ''Žene Podrinja'', ''Srebreničke majke'' i ''Žene Srebrenice'' reagujući na subotnje hapšenja Midhata Salihovića, na graničnom prijelazu Orašje, po potjernici Okružnog suda u Bijeljini.
  • Čovjek koji je pukim slučajem preživio genocid i koji je krenuo da u Potočarima ukopa ubijene srodnike, danas je meta pravosuđa RS-a, kao i još nekoliko stotina Srebreničana koji ovih dana trebaju doći na dženazu u Potočare, upozoravaju iz spomenutih udruženja.

Kako se u saopćenju navodi, 14 godina nakon genocida u Srebrenici i to baš pred dženazu u Potočarima, kada se treba ukopati više od 500 Srebreničana, vlasti Republike Srpske započele su novi genocid i to nad ostatkom njihovih porodica, odnosno njihovom djecom koja su uspjela preživjeti 1995. godine.

"Ovog puta rade to daleko perfidnije, na način da naše sinove, uglavnom svjedoke genocida koji se dogodio 1995. godine, sada, pod optužbom da su vršili zločine nad Srbima u Srebrenici, potrpaju u zatvore i tako dovrše ono što su započeli prije 14 godina".

  • Nakon novonastale situacije može doći do odgađanja dženaze u Potočarima o čemu će odluka biti donesena sutra na sastanku svih udruženja i odgovornih iz vlasti koji će se održati u Parlamentu Bosne i Hercegovine, saopćila su udruženja.

Udruženja će, kako se navodi, upoznati najodgovornije političke predstavnike bh. vlasti i međunarodne zajednice o novonastaloj situaciji i tražiti od njih da ozbiljno razmotre zahtjeve koji se tiču obustave ukopa u Potočarima i zahtjeva da se zatvori Memorijalni centar Potočari.