BIRN - Justice Report
0

Odbrana zatražila oslobađajuću presudu za Mendeljeva Đurića

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Odbrana Mendeljeva Đurića zatražila je u završnoj riječi oslobađajuću presudu, ocijenivši da nije bilo svjedoka koji su rekli da je optuženi počinio, naredio ili vidio ubistva, kao ni druga krivična djela u Srebrenici.

Odbrana je ocijenila da je ovo suđenje bilo po mnogo čemu specifično, uključujući “nedopustiv procenat od 30 posto svjedoka pod zaštitom”.

“Nevjerovatan je broj ljudi koji su promijenili svoje iskaze. Najmanje sedmorica su radikalno odstupila od ranijih izjava. Niko ne zna šta je istina i svako će uzeti ono što mu odgovara”, rekao je branilac Miodrag Stojanović i dodao da su odbrane imale mogućnost da unakrsno ispitaju samo jednog u nizu svjedoka čiji su iskazi dati u Haškom tribunalu uvršteni u spis.

Mendeljev Đurić zvani Mane je, zajedno sa Duškom Jevićem, Goranom Markovićem i Neđom Ikonićem, optužen za genocid u Srebrenici, odnosno učešće u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva u Srebrenici i ubistvu više od 1.000 muškaraca u Kravici.

Prema optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir voda.

“Nije bilo dokaza da je Đurić bio komandir Prve čete. Je li ko vidio rješenje o tome? Taj Centar nema veze sa Specijalnom brigadom policije, već sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP)”, rekao je Stojanović.

Analizirajući slučajeve ubistava u Potočarima koji se spominju u optužnici, odbrana je zaključila da nijedan svjedok nije povezao optuženog s tim događajima, ni s ubistvima u Kravici, kao “najcrnjim dijelom priče”.

“Nekoliko svjedoka je reklo da je Mane te večeri 13. jula bio u autobusu koji je povezao i rasporedio pripadnike duž putne komunikacije. Svjedoci su naveli da im je on rekao da obezbjeđuju putnu komunikaciju. Imamo i svjedoka S-102, koji je rekao da ih je raspoređivao komandir Neđo, a u sudnici je na fotografiji pokazao na komandira Krstovića”, naveo je branilac.

Odbrana je u završnoj riječi takođe istakla da je, nakon što su srpske snage zauzele Srebrenicu, odluku da se civilno stanovništvo okupi u Potočarima, a da muškarci krenu šumom u proboj, donijelo vojno rukovodstvo 28. divizije Armije BiH (ABiH).

“To je bila volja naroda. Gazili su jedni druge da uđu u autobuse. Bili su gladni i žedni. Ali, da li je Đurić obezbijedio autobuse, da li je on stvorio nepodnošljive uslove? Nije”, rekao je Stojanović.

Prema odbrani, nije dokazano ni da je Đurić, dok je bio u Potočarima, znao niti naredio razdvajanje muškaraca.

“Mendeljev Đurić nije čovjek zla. Njegov sin je u braku sa ženom druge vjere, a to ne priliči onom koji želi da istrijebi pripadnike druge nacionalne skupine”, rekao je Stojanović.

Optuženi je u završnom obraćanju istakao da nije znao za planove operacije u Srebrenici i da je nedugo prije odlaska na teren vraćen iz Srbije sa školovanja.

“Žalim zbog svih žrtava. Pitao sam se da li sam ja i na koji način učestvovao u tome. Radio sam kao policajac tih tragičnih dana. Očigledno da sam se našao u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu. Radi istine, želim reći da nikog nisam ubio, naredio ili prisustvovao zločinu”, rekao je Đurić.

Naredno ročište je u ponedjeljak, 9. aprila, kada će završnu riječ iznijeti odbrana trećeoptuženog Markovića, prenosi BIRN - Justice Report.