Završne riječi
60

Odbrana zatražila oslobađajuću presudu za Fahrudina Radončića

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Odbrana Fahrudina Radončića zatražila je od Suda BiH da donese oslobađajuću presudu u ovom slučaju kazavši kako Tužilaštvo nije dokazalo van razumne sumnje da je njihov branjenik počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Tokom iscrpnog izlaganja završnih riječi advokat Asim Crnalić kazao je kako se cijeli slučaj i optužnica koja je mijenjana, pa proširena, temelje na onom što je rečeno i pogrešnom tumačenju onog što je rečeno. Istaknuto je kako su u ovom slučaju zabilježena teška kršenja ljudskih prava, a prije svega pravo na presumpciju nevinosti. Također, odbačen je dio koji se odnosni na utjecaj na Azru Sarić.

Radončićev advokatski tim kazao je kako je Tužilaštvo BiH sve vrijeme tokom pretresa koristilo kao dokaz i predmet koji se vodio na Kosovu protiv Nasera Keljmendija za ubistvo Ramiza Delalića, za što je Keljmendi oslobođen. EULEX je utvrdio kako su u ovom slučaju prekršena ljudska prava Fahrudina Radončića zbog spominjanja njegovog imena u kontekstu slučaja, a trebao je biti jedan od svjedoka.

Navedeno je kako se Radončić, nakon što je pročitana optužnica Keljmendiju, obratio Tužilaštvu BiH da pita za svoj status, te da mu je tada rečeno se ne pojavljuje ni kao svjedok ni kao saizvršilac. Potom je u Općinskom sudu Sarajevo saznao kako se vodi istraga protiv njega u BiH, a izjave pojedinih političara u medijima su to potvrdile.

"Radončić je javno žigosan kako bi bio potpuno uklonjen s političke scene i spriječen da postane član Predsjedništva BiH", kazala je advokatica Almina Pilav.

Ponovili su kako Azra Sarić u svojim izjavama Radončića i Keljmendija nije stavila u kontekst izvršenja krivičnog djela, odnosno ubistva Ramiza Delalića. Zbog toga, istakli su, nije bilo potrebe da se utječe na nju kao svjedoka. Kazali su da je ona montirani svjedok vrlo upitnog kredibiliteta. Također, doveli su u pitanje i kredibilitet drugih svjedoka, odnosno korist njihovih izjava za koje su rekli da ne sadrže nikakve činjenice i dokaze.

Advokati su iznijeli niz optužbi na račun tužioca, kazavši kako su radili mnoge bespravne stvari kako bi došlo do ovog slučaja, da su davali povjerljive informacije medijima, nisu sastavili zapisnike o istražnim radnjama te dovode u pitanje zakonitost provođenja naredbi o prisluškivanju.

Odbrana je kazala kako ni nakon dvije godine Tužilaštvo nije preciziralo za šta tačno tereti Fahrudina Radončiča i ostale.

"Organizovana kriminalna grupa ne može funkcionisati ako nisu utvrđeni ciljevi i ona se formira s direktnim umišljajem, a u izmijenjenoj optužnici ne možemo vidjeti koji su to bili ciljevi ove grupe. Optužba da je Radončić organizirao grupu nije potkrijepljena činjenicama i dokazima", kazao je advokat Dragan Barbarić.

"Nije trebalo nijednom sudu, a pogotovo ne ovom, da prođe jedna ovakva katastrofalna optužnica. Tražimo da se Fahrudin Radončić oslobodi, jer nije dokazano van razumne sumnje da je počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret", rekao je Barbarić.

Na narednom ročištu bit će nastavak iznošenja završnih riječi odbrane Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića.