BiH
0

Odbrana Veselka Raguža prezentovala dokaze

FENA
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, odbrana Veselka Raguža prezentovala je dokaze kojima nastoji pokazati da su mještani, bošnjački civili, bili naoružani i da su imali utvrđene vojne ciljeve, javio je BIRN - Justice Report.

Branilac Branko Karadeglić je kao dokaze uveo izvještaje Prve brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kojima želi dokazati organizovano djelovanje muslimanskih vojnika odbjeglih iz HVO-a.

Kao dokazi, uvedene su i obavijesti, naredbe i zapovijedi glavnog stožera HVO-a koji dokumentuju “ozbiljnost ratne situacije na potezu Čapljina - Stolac - Dubravska visoravan”.

U sudski spis uložen je izvještaj o događajima u 42. brdskoj brigadi iz 2. maja 1993. godine, iz kojih je, prema riječima branioca Karadeglića, vidljiv cilj BiH o zauzimanju Stoca uz pomoć muslimana iz HVO-a.

Veselko Raguž je optužen da je kao komandant Četvrte bojne brigade “Knez Domagoj” HVO-a naređivao i učestvovao u hapšenju i zatvaranju civila iz Stoca i Čapljine tokom ljeta 1993. godine.

Zajedno s njim, sudi se Ivi Ragužu, bivšem pripadniku iste brigade, optuženom za sudjelovanje u zlostavljanju zatočenika.

Suđenje se nastavlja 28. augusta, kada bi trebala biti saslušana tri svjedoka odbrane prvooptuženog Raguža.