{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbrana Veselka Raguža prezentovala dokaze

F
21.8.2013. u 17:26
0
1
Odbrana Veselka Raguža prezentovala dokaze
0
Odbrana Veselka Raguža prezentovala dokaze
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, odbrana Veselka Raguža prezentovala je dokaze kojima nastoji pokazati da su mještani, bošnjački civili, bili naoružani i da su imali utvrđene vojne ciljeve, javio je BIRN - Justice Report.
Branilac Branko Karadeglić je kao dokaze uveo izvještaje Prve brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kojima želi dokazati organizovano djelovanje muslimanskih vojnika odbjeglih iz HVO-a.

Kao dokazi, uvedene su i obavijesti, naredbe i zapovijedi glavnog stožera HVO-a koji dokumentuju “ozbiljnost ratne situacije na potezu Čapljina - Stolac - Dubravska visoravan”.

U sudski spis uložen je izvještaj o događajima u 42. brdskoj brigadi iz 2. maja 1993. godine, iz kojih je, prema riječima branioca Karadeglića, vidljiv cilj BiH o zauzimanju Stoca uz pomoć muslimana iz HVO-a.

Veselko Raguž je optužen da je kao komandant Četvrte bojne brigade “Knez Domagoj” HVO-a naređivao i učestvovao u hapšenju i zatvaranju civila iz Stoca i Čapljine tokom ljeta 1993. godine.

Zajedno s njim, sudi se Ivi Ragužu, bivšem pripadniku iste brigade, optuženom za sudjelovanje u zlostavljanju zatočenika.

Suđenje se nastavlja 28. augusta, kada bi trebala biti saslušana tri svjedoka odbrane prvooptuženog Raguža.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: