Sud BiH
0

Odbrana traži oslobađanje u slučaju Radić i ostali

FENA
Odbrana Marka Radića traži od Sudskog vijeća da optuženog oslobodi i pusti iz pritvora jer, smatraju, Tužilaštvo BiH nije dokazalo njegovu krivicu.

Na kraju procesa, i sam optuženi obratio se Sudskom vijeću.

  • Jesam bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), zapovjednik Prve bjelopoljske bojne, zatim zapovjednik Druge brigade. Za sve to vrijeme nisam uradio ništa nečasno čega bi me bilo stid. Optužnica je čista laž i izmišljotina, kazao je Radić.

Uz Radića, Tužilaštvo BiH tereti Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića za dešavanja u logoru Vojno kod Mostara, gdje su tokom 1993. i 1994. godine bili zatočeni Bošnjaci, među kojima žene i djeca. Prema optužnici, zatočenici su zlostavljani, maltretirani, silovani, ubijani i odvođeni na prinudne radove.

  • Nikada nisam nikoga silovao, to je čista izmišljotina Saje Ćorić i njoj sličnih. Tražio sam suočenje sa svjedokinjama koje kažu da sam to uradio, ali one su svjedočile iz drugih prostorija kako me ne bi pogledale u oči. Tražile su i izmjene glasa, iako mi on ništa ne znači jer ga nikada nisam čuo, dodao je Radić.

Pravo žrtve, smatra Radić, jeste "da iskoristi priliku i kaže sve u lice onome za koga tvrdi da je nešto uradio".

  • Ja ništa nisam uradio u Vojnom. Nikome nisam ni šamara niti čvoke opalio. Nisam pomagao, niti poticao nečije maltretiranje, kazao je Radić.

U završnoj riječi njegov branilac Dragan Barbarić se osvrnuo kako na zapovjednu, tako i individualnu odgovornost, koja se na teret stavlja optuženom Marku Radiću.

  • Tužilaštvo BiH nije izvelo ni jedan dokaz kojim bi se potvrdilo da je Radić izdavao naredbe da neko počini neki zločin. Nije izveden ni jedan dokaz ni da je to planirao, niti ikoga podstrekavao na napad, kazao je Barbarić, istaknuvši da "optužba nije dokazala ni postojanje podređenosti".

Osvrnuvši se na to čija je zona odgovornosti bilo mjesto Vojno, Barbarić je kazao da su neki svjedoci i Odbrane, ali i Tužilaštvo BiH, potvrdili da "Prva bjelopoljska bojna nije imala odgovornosti nad tim logorom".

  • Materijalni dokazi koje smo uložili u spis pokazuju da poslije 30. juna 1993. godine Prva bjelopoljska bojna nije imala odgovornosti u Vojnom. Svjedoci su rekli da je tu bilo različitih vojnih jedinica koje su bile pod zapovjedništvom svojih nadređenih, a ne Marka Radića, kazao je Barbarić.

Barbarić je govorio i o iskazima svjedoka, navodeći da je primjetan "niz kontradiktornosti" u odnosu na ono što su rekli u ranijim izjavama.

Tako je za svjedokinju Tužilaštva BiH Saju Ćorić naveo da je rekla da je bila dunja u blizini kuće na kojoj je obješen Arif Omanović, a "kada smo otišli na lice mjesta, vidjeli smo da postoji sasvim neko drugo drvo i da je staro dvije ili tri godine".

Nastavak suđenja zakazan je za 5. februar, javio je danas BIRN-Justice Report.