Odbrana traži oslobađanje Jovice Stanišića

F
FENA
31.1.2013. u 09:04
0
2
Odbrana traži oslobađanje Jovice Stanišića
0
Odbrana traži oslobađanje Jovice Stanišića Jovica Stanišić
Zastupnik odbrane bivšeg načelnika Službe državne bezbjednosti Srbije (SDB) Jovice Stanišića zatražio je u srijedu pred Haškim tribunalom oslobađajuću presudu, tvrdeći da tužilaštvo nije dokazalo nijednu tačku iz optužnice.
Stanišić je, zajedno s nekadašnjim pomoćnikom Frankom Simatovićem, optužen da je od 1991. do 1995. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), čiji je cilj bio progon nesrpskog stanovništva sa područja BiH i Hrvatske.

Cilj UZP, kako se tvrdi, ostvarivan je putem zločina "Crvenih beretki", "arkanovaca", "Škorpiona" i drugih paravojnih i policijskih jedinica pod kontrolom SDB Srbije.

"Stanišić bi trebalo da bude oslobođen po svim tačkama optužnice i da izađe iz ove sudnice kao slobodan čovjek, bez mrlje na savjesti, istakao je branilac Wayne Jordash u završnoj riječi odbrane", prenio je Tanjug.

Odbrana ne smatra da je "bila greška krivično goniti Stanišića", ali da je na suđenju pokazano tek da je "bio načelnik SDB u vrijeme rata".

"Bilo bi nemoguće biti efikasan načelnik DB za vrijeme krvavog građanskog rata, a ne biti blizak događajima, rekao je Jordash, istakavši da je "na osnovu toga stvorena teze o krivici koja na prvi pogled izgleda u redu, ali se te sumnje ne mogu pretvoriti u dokaz izvan razumne sumnje".

Prema navodima odbrane, tužilaštvo je moralo da dokaže da kontakti koje je Stanišić imao s "mnogim ključnim igračima" u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, "nisu bile njegove zakonske dužnosti".

"Stanišić jeste bio na sastancima bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, i rukovodstava Srba iz Hrvatske i BiH, ali nije mogao da iznese neslaganje s politikom. To smo znali od samog početka suđenja", rekao je Jordash.

"Tužilaštvo mora da dokaže da su ti kontakti bili u svrhu pomaganja izvršenja zločina, a ne dio njegove zakonske dužnosti", istakao je branilac.

Odbrana je ukazala da Stanišić "nikada nije bio nacionalista, da nije smatrao da su Srbi superiorni" i da je "uradio ono što bi uradio svaki čovjek s principima".

Osvrćući se na zahtjev tužilaštva da se dvojici optuženih izreknu kazne doživotnog zatvora, Jordash je rekao da je to "težak čin, a činiti to bez dokaza, neće pomoći reputaciji ovog suda".

Odbrana tvrdi da je Stanišić "sačuvao razum u vrijeme kada su svi postali nerazumni, uvjeravao lidera Srba u Hrvatskoj Milana Babića da treba da prihvati Wensov mirovni plan i održavao kontakte s međunarodnom zajednicom".

"Takva djela su dokazana, a ne navodi, izmišljotine i glasine koje su iznosili nepouzdani svjedoci", rekao je Jordash.

Tužilaštvo, prema navodima odbrane, nije dokazalo ni da je Stanišić bio desna ruka Slobodana Miloševića, niti da su "Škorpioni" bili pripadnici SDB.

"U dokaznom postupku je "zloupotrebljen materijal, tako je je materijal vezan za djelovanje Željka Ražnatovića Arkana 1994. i 1995. povezan sa 1992. i 1993. godinom", naveo je Džordaš.

U nastavku iznošenja završnih riječi, sudu će se obratiti i odbrana Franka Simatovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: