Slučaj Gluha Bukovica
0

Odbrana traži oslobađanje imama osuđenog za blud

SRNA
Odbrana imama iz Gluhe Bukovice Rešada Omerhodžića, koji je prvostepeno proglašen krivim za bludne radnje nad maloljetnicom i osuđen na 18 mjeseci zatvora, zatražila je danas na sjednici sudskog vijeća Kantonalnog suda u Novom Travniku oslobađajuću presudu ili obnovu postupka, dok sjednici nije prisustvovao niko od oštećenih, ni advokat Duško Tomić niti majka maloljetne N.T.

Advokat optuženog Adil Lozo izjavio je Srni da u narednih 10-15 dana očekuje odluku sudskog vijeća Kantonalnog sud, koje je danas održalo pretres po žalbi Kantonalnog tužilaštva i odbrane optuženog.

Velikim sudskim vijećem je predsjedavala sutkinja Mirjana Grubešić, koja je naglasila da su odbrana optuženog, advokati Adil Lozo i Branka Praljak, kao i Omerhodžić, tražili da u interesu istine i pravde javnost ne bude isključena, ali da je, ipak, nakon vijećanja, sudsko vijeće udovoljilo zahtjevu kantonalnog tužioca i, radi zaštite morala, isključilo javnost sa današnje sjednice.

"Mi smo se žalili na sadržaj presude, jer je presuda prvostepenog suda neosnovana i nezakonita. U svakom slučaju, tražili smo da sud ukine prvostepenu odluku, kako bi došlo do obnove postupka pred drugostepenim sudom", rekao je Lozo.

Imam u selu Gluha Bukovica, koji je današnjem pretresu prisustvovao sa suprugom, osuđen je 13. februara za bludničenje nad maloljetnom N.T. na zatvorsku kaznu od 18 mjeseci.

Kantonalno tužilaštvo u Travniku po zahtjevu odbrane podiglo je optužnicu protiv Saliha Hadžića zvanog Miki u kojoj se navodi da je on 18. februara, sedam dana nakon što je Opštinski sud u Travniku objavio presudu protiv Omerhodžića, neovlašteno otkrio ono što je saznao iz sudskog postupka, te učestvujući u nekim televizijskim emisijama, otkrio činjenice o svjedočenju i vještačenju vještaka Mensura Pašalića koje je sud proglasio tajnom.