{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbrana traži odbacivanje optužbi protiv Simatovića

F
31.1.2013. u 19:53
0
2
Odbrana traži odbacivanje optužbi protiv Simatovića
0
Odbrana traži odbacivanje optužbi protiv Simatovića
Branitelji bivšeg zapovjednika specijalnih snaga srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) tzv. "crvenih beretki" Franka Simatovića pozvali su u četvrtak raspravno vijeće Haškoga suda da ga oslobodi, poručivši da tužitelji tokom suđenja nisu dokazali njegovu odgovornost za zločine u Hrvatskoj i BiH.
"Simatović nije počinio nijedan zločin i nije pomogao da se ijedan zločin počini... postoje svi razlozi da ovo vijeće donese oslobađajuću presudu", rekao je u završnim riječima pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju njegov branitelj Vladimir Petrović.

"Sve što je činio bilo je u skladu s pravilima službe", zaključio je.

"Tužiteljstvo nije dokazalo izvan razumne sumnje sudjelovanje Franka Simatovića u udruženom zločinačkom pothvatu u Hrvatskoj", rekao je njegov drugi branitelj Mihajlo Bakrač.

Simatovićevi advokati tvrdili su da su tužitelji preuveličavali dokaze o njegovoj krivnji i tumačili ih izvan konteksta te tvrdili da on nije imao veze ni s jedinicama koje su počinile zločine niti sa samim zločinima.

Haško tužiteljstvo, koje je za Simatovića zatražilo kaznu doživotnog zatvora, tereti ga za ubistva, deportacije i progon hiljade nesrba tokom gotovo pet godina s velikih područja Hrvatske i BiH. Te zločine počinile su, po optužnici, u Hrvatskoj i BiH jedinice SDB-a, odnosno postrojbe i paravojne formacije koje je stvorila SDB ili je pomogla njihovu stvaranju. Među tim jedinicama su i "crvene beretke", "škorpioni", "tigrovi" Željka Ražnatovića Arkana, "knindže", pripadnici Martićeve policije, kao i milicija tzv. SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.

Simatovića se tereti da je sudjelovao u formiranju paravojnih "crvenih beretki" u logoru za obuku u Golubiću kraj Knina. Ta jedinica u julu 1991. prognala je Hrvate iz sela Lovinca, a u akciji je sudjelovao i sam Simatović.

On je kasnije osnivao logore za obuku paravojske širom Hrvatske i BiH, što je i sam potvrdio u govoru na proslavi godišnjice specijalaca 1996. Taj ključni tužiteljski dokaz Simatovićeve krivnje obrana je označila preuveličanim hvalospjevom specijalcima.

Tužiteljstvo tvrdi da su zločini u Hrvatskoj i BiH počinjeni u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Simatović je optužen zajedno sa šefom SDB-a Jovicom Stanišićem za kojeg je tužiteljstvo također zatražilo kaznu doživotnog zatvora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: