BiH
0

Odbrana traži obnovu sudskog postupka za Dominika Ilijaševića Comu

FENA
Odbrana Dominika Ilijaševića Come, osuđenog na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina na području naselja Stupni Do te općina Vareš i Kiseljak, žalila se na presudu i na današnjoj sjednici Apelacionog vijeća u Vrhovnom sudu Federacije BiH u Sarajevu zatražila obnovu procesa.

Ilijaševićev branilac, advokat Fahrija Karkin, tvrdi da odbrana na osnovu iskaza bitnog svjedoka Ivice Rajića želi dokazati da osuđeni nije kriv za zločin koji mu je stavljen na teret te da u sporno vrijeme nije bio na lokaciji na kojoj je zločin (u Stupnom Dolu) počinjen, već na brdu zvanom Bogoš.

Odbrana insistira da se ponovni pretres vodi u Vrhovnom sudu FBiH ili ako predmet bude vraćen Kantonalnom sudu u Zenici, da iz njega bude izuzeto tamošnje sudsko vijeće koje je Ilijaševiću izreklo petnaestogodišnju kaznu, kazao je novinarima Karkin.

Na presudu zeničkog suda žalilo se i tužiteljstvo koje, pak, traži 'dugogodišnju' kaznu za Dominika Ilijaševića Comu.

Sudsko vijeće Vrhovnog suda FBiH naknadno će donijeti odluku o ovim zahtjevima odbrane i tužiteljstva.

U današnjem dugom obraćanju Sudskom vijeću osuđeni je izjavio da nije kriv i izrazio nadu da će ovaj njegov dugogodišnji slučaj biti pravedno okončan. Slične nade izrekao je u izjavi novinarima i branilac Karkin, dodavši da žalba odbrane u ovom slučaju treba da bude kruna sedmogodišnjeg rada.

«Ne sporim da je ratni zločin počinjen, ali za to treba da odgovara onaj ko je stvarno kriv», izjavio je optuženi.

Zatražio je uvođenje novih svjedoka te preispitivanje iskaza više njih koji su ga opteretili u prvostepenom postupku. Naročito ističe da je više svjedoka bilo kontradiktorno u iskazima vezanim za fizički opis njega kao učesnika spornih zbivanja. Posebno navodi da ga svjedoci, optužujući ga, nisu istovremeno pravilno opisali kao čovjeka s kraćom nogom koji hramlje, već su izjavljivali da nisu primijetili ništa neobično u njegovom hodu. Zbog toga je danas zatražio i dokaze medicinskog vještačenja. Zatražio je i neuropsihijatrijsko vještačenje jedne od svjedokinja.

Ilijašević je kazao da su svjedoci mijenjali iskaze i da su to činili 'pod uticajem AID-a'.

Kantonalni sud u Zenici izrekao je petnaestogodišnju kaznu zatvora Dominiku Ilijaševiću Comi 11. maja prošle godine, optuživši ga da je kao pripadnik specijalne jedinice «Maturice» iz sastava brigade HVO-a «Josip ban Jelačić» iz Kiseljaka, pod komandom Ivice Rajića, od 12. juna do 24. oktobra 1993. u vrijeme oružanih sukoba u BiH, na području naselja Stupni Do i općina Vareš i Kiseljak izvršio krivično djelo ratnog zločina tačka 154, stav 1. KZFBiH.

U četirima tačkama za koje je proglašen krivim Ilijašević je optužen da je 23.oktobra 1993. učestvovao u ubistvu 38 civila sela Stupni Do.