|

Odbrana Sulje Karajića saslušala prve svjedoke

Odbrana Sulje Karajića saslušala prve svjedoke
0
F
FENA
18.12.2008. u 18:49
0
komentara
0

dijeljenja
Odbrana Sulje Karajića saslušala prve svjedoke
Odbrana Sulje Karajića saslušala je prve svjedoke, dvojicu bivših pripadnika Petog korpusa Armije BiH, koji su govorili o sukobu sa Narodnom odbranom Autonomne pokrajine zapadne Bosne.
Karajić se tereti da je, kao komandir Drugog voda Vojne policije 505. viteške motorizirane brigade Petog korpusa ABiH, u toku 1994. i 1995. godine učestvovao u nizu zločina počinjenih nad ratnim zarobljenicima i civilima sa područja Autonomne pokrajine zapadne Bosne (APZB).

Sead Jusić, bivši pripadnik komande 505. motorizirane brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH) i prvi svjedok odbrane Sulje Karajića, kazao je da mu je poznato da je optuženi imao “svoj vod od nekih desetak ljudi”, koji je 1994. godine ubačen u “vod Vojne policije 505. brigade”.

“Pošto smo mi u brigadi imali vod Vojne policije, njegova jedinica samo je ubačena kao drugi vod”, pojasnio je Jusić.

Jusić je detaljno opisao borbene aktivnosti 505. brigade tokom ratnog perioda, te pojasnio da je ona bila “kičma snaga” Petog korpusa u borbi protiv snaga “Fikreta Abdića i autonomaša u Velikoj Kladuši”.

Svjedok je u sudnici kazao da je optuženog Karajića vidio u januaru 1995. godine na isturenom komandnom mjestu, te da mu se činio kao “mršav čovjek sa ukočenom rukom, u lošem fizičkom stanju”.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Jusić je potvrdio da su, nakon pobjede nad snagama NOAPZB-a, vojnici 505. brigade zarobili veliki broj osoba, ali je kazao da “nema nikakva saznanja da je došlo do kršenja Ženevske konvencije”.

Mirsad Selmanović, drugi svjedok odbrane, rekao je da je u jesen 1993. postavljen za načelnika Štaba Petog korpusa ABiH, te da je 1994. godine čuo za Sulju Karajića, kada su mu javili da je “osumnjičen za ubistvo zatvorenika”.

Selmanović je dodao kako je do sukoba između Petog korpusa ABiH i Narodne odbrane došlo u septembru 1993. godine, nakon što je “skupština Fikreta Abdića u Velikoj Kladuši izglasala organe autonomne vlasti”.

“Čin Fikreta Abdića za mene je čin izdaje. Borili smo se skupa godinu dana za očuvanje međunarodno priznate BiH, a potom je on otišao i počeo pucati na nas”, kazao je Selmanović, prenosi BIRN-Justice report.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. januar 2009. godine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.