Tvrde da je sve po zakonu
3

Odbrana Solaka o nabavci respiratora: Ponuda "Srebrene maline" je bila najpovoljnija

S. Š.
Fahrudin Solak i braniteljica Marsela Bajramović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Fahrudin Solak i braniteljica Marsela Bajramović (Foto: I. Š./Klix.ba)
U sklopu predmeta "Fadil Novalić i drugi" danas je pred Sudom BiH odbrana drugooptuženog Fahrudina Solaka započela izlaganje svojih završnih riječi.
Braniteljica Solaka, inače suspendovanog direktora FUCZ-a, Marsela Bajramović, svoje izlaganje započela je u sličnom tonu kao i Novalićeva odbrana.

Naime, na samom početku, citirala je dio iz Krivičnog zakona FBiH, a to je dio gdje se navodi da, u slučaju pandemije ili bilo koje zarazne bolesti, ko ne postupi po odredbama zakona, kaznit će se sa kaznom zatvora u trajanju od godinu dana. Dakle, kako kaže Bajramović, Solaku bi se trebalo suditi da je postupio suprotno odredbana pomenutog zakona, a ne kako on zapravo i jest postupio.

Naime, FUCZ je, govori braniteljica, dužan obezbjediti sve potrebno u slučaju pandemije. U ovom slučaju, ponuda firme Fikreta Hodžića "Srebrna malina" bila je najpovoljnija i zbog toga je prihvaćena i FUCZ je nakon toga mogao krenuti sa osiguravanjem neophodne medicinske opreme.

Braniteljica Bajramović iznijela je i jedan svoj zaključak

"Tužilaštvo BiH se sprema svu krivicu prebaciti na drugog u slučaju oslobađajuće presude, a zbog sopstvenih propusta", kazala je ona.

Podsjetila je da je Solak sam podnio zahtjev za suspenziju sa mjesta direktora FUCZ-a sve dok traje istraga o njemu i "dok se ne skine ljaga sa njegovog imena i imena firme koju zastupa".

Istaknula je kako se obrana svih optuženih u ovom predmetu isključivo bavila konkretnim stvarima, što nije bio slučaj i sa postupanjem tužitelja Tužilaštva BiH.

Tokom izlaganja, kazala je kako su saslušavani irelevantni svjedoci i predočeni neosnovani dokazi, odnosno tvrdnje. Također, spomenula je i to da su se tužitelji Tužilaštva BiH koristili "niskim udarcima" te je podsjetila da su oni, tokom izlaganja svojih završnih riječi, u više navrata citirali prepisku koja se odnosi na Solaka, a u kojoj piše "Jadan, on i ne zna da se ni za šta ne pita".

"Apsurdno je reći da su se optuženi u ovom predmetu udružili radi činjenja krivičnih djela koja im se stavljaju na teret. Da je tako, onda bi cijela Vlada FBiH trebala biti u optuženičkim klupama jer su sve odluke donijete zajednički i glasanjem", kazala je Bajramović.

Također, dotaknula se i toga što Tužilaštvo BiH na teret Solaka stavljaju krivična djela "Pranje novca" i "Zloupotreba položaja" jer opisi tih krivičnih djela ne odgovaraju onome što je Solak zapravo činio.

"Solak je na čelu direktorske pozicije od 2014. godine. Te godine našu zemlju je pogodila prirodna nepogoda - poplave. Solak ni tada nije prekršio svoja ovlaštenja kao ni sada. Za vrijeme pandemije koronavirusa, FUCZ je nabavio respiratore za potreba građana, a ne u sopstvene svrhe", kazala je braniteljica.

Dodala je i da su, zbog hitnosti postupka, i vapaja zdravstvenih institucija, a usljed novonastale situacije - prilikom nabavke respiratora - ispunjene sve odbredbe Zakona o javnim nabavkama.

Sudija Branko Perić sljedeće ročište zakazao je za 15. mart s početkom od devet sati kada će odbrana Solaka nastaviti svoje izlaganje. Također, riječ će dobiti i odbrana trećeoptuženog Fikreta Hodžića.