Bundalo i ostali
0

Odbrana se protivi 'paušalno izmijenjenoj optužnici'

FENA
Odbrane trojice optuženih za zločine u Kalinoviku istakle su da je Tužilaštvo BiH “bitno izmijenilo” optužnicu, te zahtijevaju od Suda da je ne prihvati.

Odbrane optuženih su obrazložile da je prvobitna optužnica proširena i da su iznesene “paušalne tvrdnje“ o odgovornosti njihovih branjenika. Sudsko vijeće će odluku o prihvatanju nove optužnice donijeti nakon što se Odbrane Ratka Bundala i Đorđislava Aškrabe pisanim putem izjasne o “proširenju optužnice”.

  • Nismo mogli donijeti odluku jer su izjašnjenja Odbrana prvooptuženog i trećeoptuženog o proširenju optužnice bila neprecizna. Imate rok do sutra da se pismenim putem izjasnite i Sud će potom donijeti odluku, rekao je Staništa Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća, saopćio je danas BIRN Justice -Report .

Ratko Bundalo, Neđo Zeljaja i Đorđislav Aškraba terete se za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Kalinovika od aprila 1992. do marta 1993. godine.

Tužilaštvo BiH je na kraju dokaznog postupka podnijelo izmijenjenu optužnicu, za koju Odbrane tvrde da je “bitno izmijenjena”.

  • Opis i pravna kvalifikacija djela u ovoj optužnici su nejasni za Odbranu. Postavljamo pitanje, čega je Bundalo bio zapovjednik? (...) Smatramo da se nova optužnica treba povući dok je u fazi preispitivanja, rekao je Krešimir Zubak, branilac prvooptuženog.

Vijeću se obratio i optuženi Bundalo ističući da Tužilaštvo izmijenjenom optužnicom “nije dokazalo ništa posebno”, te da se ne osjeća krivim za zločine počinjene u Kalinoviku. U obje optužnice stoji da je Ratko Bundalo bio komandant Taktičke grupe Kalinovik i da je, zajedno s Neđom Zeljajom i Đorđislavom Aškrabom, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem progona Bošnjaka s područja Kalinovika.

I Odbrana Zeljaje, bivšeg komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, istakla je da se drugooptuženom pripisuju zločini za koje se ranije “nije teretio”, te da bi se, ukoliko bi Sud prihvatio takvu optužnicu, prekršila njegova prava.

U prvobitnoj optužnici stoji da su Ratko Bundalo i Neđo Zeljaja učestvovali u formiranju logora i zatvora na području Kalinovika, uključujući “Barutni magacin”, zatvor u Osnovnoj školi “Miladin Radojević” i podrumskim prostorijama SJB-a u tom gradu.

Tužilaštvo BiH je u izmijenjenoj optužnici, pod različitim tačkama, navelo da su Bundalo i Zeljaja “aktivno učestvovali u formiranju i organizovali funkcionisanje logora 'Barutni magacin’”, te u “formiranju i obezbjeđenju funkcionisanja zatvora” u školi u tom gradu.

  • Nismo očekivali da Odbrane budu sretne i zadovoljne, ali smo ovom optužnicom preciznije definisali radnje svakog optuženog pojedinačno. Te tačke o kojima govori Odbrana drugooptuženog identične su onima u ranijoj optužnici, ali su sada samo precizirane njegove odgovornosti, rekao je Munib Halilović, tužilac Državnog tužilaštva.

Odbrana Aškrabe je kazala da je izmijenjena optužnica pokušaj tužioca da zaduženja trećeoptuženog “kvalifikuje većim nego ranije”, te da se protive “paušalno izmijenjenoj optužnici”.

  • Neke činjenice za Aškrabu su blaže formulisane. (...) U ovoj optužnici smo i umanjili odgovornost Zeljaje za jedno krivično djelo, rekao je Halilović.

U izmijenjenoj optužnici stoji da je Aškraba bio komandir straže koji je obavljao i poslove upravnika u logoru “Barutni magacin”, dok u prvobitnoj optužnici stoji da je “nadzirao logor” i bio neposredno podređen Ratku Bundalu.

Nastavak suđenja zakazan je za utorak, 20. oktobra.