Afera Respiratori
130

Odbrana Novalića nakon završnih riječi: SMS poruka "poslao me Asim" nije krivično djelo

S. Š. U.
Odbrana federalnog premijera iznijela završne riječi (Foto: I. Š./Klix.ba)
Odbrana federalnog premijera iznijela završne riječi (Foto: I. Š./Klix.ba)
Odbrana prvooptuženog Fadila Novalića u aferi "Respiratori" danas je u Sudu BiH iznijela završne riječi u suđenju koje traje od 2020. godine.
Advokatica federalnog premijera Nina Karačić Brković kazala je da je Novalić danas komentirao dokaze koji su izneseni tokom postupka posebno jer je odbrana tokom glavnog pretresa tražila dokaze sa mobilnih telefona i kompjutera koji su oduzeti.

"Mi smo na žalost taj dokaz dobili kasno, pred kraj glavnog pretresa. Tu je ustvari i pronađen dokument o kojem je premijer danas govorio. Govorio je na bazi dokaza koji su nađeni", kazala je Karačić Brković.

Odgovorila je i zašto se odbrana nije referila na dokaze kojima je imala pristup dvije godine.

"Prvo moram da vas ispravim, nismo dvije godine imali dokaze, mi smo ih tražili, ali ih nismo imali. A što se tiče toga što nismo prikazali ove dokumente, znate ZKP je veoma strog kada je u pitanju replika i odnosi se na replike tužilaštva", objasnila je.

Novalić je navodno na sudu spominjao i "grupu iz Gacka".

"Gospodin Novalić je danas imao svoje izlaganje i tako je nazvao tu neku grupu o kojima on ima saznanja. Za sve postupke koje će odbrana možda poduzeti prvo moramo čekati pravosnažnu presudu, nećemo ništa da prejudiciramo", poručila je Karačić Brković.

Istakla je kako su u završnoj riječi iznijeti dokazi odbrane i konkretni argumenti.

Novalić se nije obratio javnosti nakon davanja završne riječi, ali je u sudnici poručio da se radi o politički montiranom procesu.

"Ja uopšte ne vidim problem zašto bi neko nekome poslao SMS poruku i ne vidim problem jer koje je to krivično djelo slanje SMS poruke", istakla je Karačić Brković.

Novinari su pitali i šta advokatica misli o poruci "poslao me Asim da nešto nabavljamo".

"Ako ste slušali, premijer nije postupao po bilo kakvoj poruci i ta poruka u suštini nema nikakav krivično-pravni značaj", objasnila je.

Istakla je i kako je na suđenju govorila o pismu Narodne Republike Kine upućenom Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) koja je obavijest o tome da navodno ne postoji ništa sporno u vezi sa respiratorima, dostavila Tužilaštvu BiH.

"Ja sam upravo o tome govorila, o tom pismu. Zato sam u završnim riječima rekla da će Tužilaštvo odustati od tih navoda o pranju novca, ali nisu odustali i upravo je to bila naša argumentacija", zaključila je Karačić Brković.