BiH
0

Odbrana nastoji dokazati da je zamijenjen identitet Indiri Kamerić

FENA
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na suđenju Indiri Kamerić, optuženoj za zločine počinjene u Bosanskom Brodu, odbrana je uložila nekoliko dokumenata kojima nastoji dokazati da je optužena tokom 1992. godine radila u općini i da se u ovom predmetu radi o zamjeni identiteta optužene.

Među uloženim dokazima je službena zabilješka Centra službi bezbjednosti Banja Luka od 27. oktobra 1992. o “takozvanim pripadnicima ustaških formacija” sa područja Bosanskog Broda, među kojima se spominje i izvjesna Indira Lošić, koja ima 30 godina.

"Ovim dokazujemo da je došlo do zamjene identiteta optužene", kazala je Lejla Čović, prezentujući jedan od 15 uloženih materijalnih dokaza.

Optužba je prigovorila na relavantnost ovog dokaza. odbrana je kao materijalni dokaz uložila i radnu knjižicu optužene.

"Ovaj dokument je relevantan jer dokazuje da je optužena u inkriminisanom periodu bila uposlenik Općine Bosanski Brod", kazala je Čović.

Indira Kamerić je optužena da je, kao pripadnica 101. bosanskobrodske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od aprila do oktobra 1992. godine učestvovala u fizičkom i psihičkom mučenju, te nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske i bošnjačke nacionalnosti u prostorijama policije i na stadionu “Polet” u Bosanskom Brodu.

Odbrana je uložila i dokaze da je u aprilu 1992. Indira Vrbanjac imenovana za predsjednika komisije za popis i pečaćenje napuštenih stanova.

Optužba je ranije uložila dokaze da je Indira Kamerić rođena Vrbanjac.

Ovi dokazi su bili nesporni za optužbu, kao i iskazi svjedoka optužbe koje su davali istražnim organima.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. decembar, prenosi BIRN - Justice Report.